Conform anunţurilor apărute în spaţiul rusesc, obţinerea cetăţeniei în unul dintre statele membre UE, în funcţie de ţara în cauză, costă între 2.000 şi 4.000 de euro, dar beneficiile merită investiţia.
Pe site-ul agenției de presă Tass au apărut de curând tot felul de anunțuri prin care rușii sunt încurajați că obțină cetățenie în statele membre ale Uniunii Europene ca să scape de sancțiunile impuse Federației Ruse. Din cauza invaziei în Ucraina, mulți ruși care lucrau în companii din Occident și-au pierdut locurile de muncă.
Firmele care spun că pot ajuta la obținerea unei astfel de cetățenii își fac reclamă serioasă și au și tarife bine stabilite. Cetățenia română costă 3.000 de euro, cea bulgară poate fi cumpărată cu 4.000 de euro, iar pentru cea poloneză se cere un preț de 2.000 de euro.
Avantajele cetățeniei române ar fi, după cum li se explică celor care au dori această schimbare, „angajarea legală în companii europene fără aprobări suplimentare”, „intrarea în mai mult de 170 de țări fără viză”, accesul la servicii medicale și ajutoare sociale, accesul la educația europeană, iar pentru cei care au afaceri, desfășurarea acestora pe piața europeană. Firmele care spun că se ocupa de toată documentația le promit doritorilor că vor obține pașaport, dar și carte de identitate într-o țară UE.
Citeşte şi: Când se termină războiul din Ucraina. Anunţ de ultimă oră de la Moscova
Tot pe site-ul agenției Tass, se menționează că rușii care vor să devină cetățeni ai Bulgariei vor primi pașaport și carte de identitate bulgărești, după 12-15 luni, cât durează procesul. Una dintre metodele de primire rapidă a cetățeniei bulgărești este dovedirea existenței unor strămoși pe teritoriul Bulgariei, de întocmirea documentelor și căutarea actelor în arhive ocupându-se agenții firmelor respective.
Cetățenia română poate fi obținută de către cei care au domiciliul legal în România de cel puțin 8 ani, de către cei care s-au căsătorit cu cel puțin 5 ani înainte de depunerea cererii de cetățenie, de către cei care aduc beneficii majore culturii și civilizației românești și de către cei care activează în loturile sportive, conform legislației române în vigoare.