Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România, potrivit Kommersant.ru.
Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
Consiliul Director al Mechel a aprobat vineri vânzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie, care nu se mai încadrează în strategia companiei, se arată într-un comunicat al grupului. De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-şi reduce datoriile, care se cifrează la 9,4 miliarde euro, şi pentru a finanţa exploatării miniere Elga, proiect prioritar pentur companie.
Printre activele considerate incompatibile cu strategia grupului se numără şi companiile controlate prin Eastern European Steel Division SRL, se spune în comunicat. Firma a fost înfiinţată în 2008 pentru coordonarea activităţilor din România.
Potrivit cotidianului rus de afaceri Kommersant, Mechel vrea să vândă patru combinate din România pentru suma totală de 150 milioane de dolari. Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.
Surse de la Mechel România citate de portalul de ştiri din industria oţelului Platts, deţinut de grupul american McGraw-Hill, au afirmat săptămâna trecută că grupul va închide în luna octombrie combinatul Ductil Steel Oţelu Roşu pe termen nedefinit, acesta fiind activul cu cele mai mari şanse să fie scos la vânzare.
Un comunicat al Mechel transmis vineri, ca reacţie la articolul Platts, arată că grupul va suspenda temporar în octombrie producţia la combinatul Oţelu Roşu.
Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în cursul lunii septembrie.
Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.
Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, la jumătatea lunii septembrie, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.
Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003.
Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.
Directorul financiar al Mechel, Stanislav Ploschenko, a declarat în luna mai, într-un interviu pentru Bloomberg, că profitabilitatea scăzută a combinatelor siderurgice deţinute de Mechel în România le face candidate pentru o posibilă vânzare, adăugând însă că nu poate confirma vânzarea acestor operaţiuni.