Ruşii plătesc cu banii „de la ciorap”: Mastercard şi Visa restricţionează băncile din Rusia

Mastercard a blocat accesul la sistemul său de plată pentru mai multe instituții financiare rusești. Şi Visa s-a conformat sancţiunilor.
Filip Stan
01 mart. 2022, 09:39
Ruşii plătesc cu banii

Mastercard a blocat mai multe instituții financiare din rețeaua sa de plăți ca urmare a ordinelor de sancționare împotriva Rusiei, a transmis compania într-un comunicat citat de Reuters. De asemenea, VISA a transmis că respectă sancțiunile impuse Rusiei și că se va conforma și sancțiunilor suplimentare care ar putea fi aplicate.

”Mastercard va continua să coopereze cu autoritățile de reglementare pentru a respecta pe deplin obligațiile de conformitate”, se mai arată în comunicatul companiei.

Prezentator al televiziunii de stat ruseşti şochează: „Avem 500 de focoase nucleare, care ar asigura distrugerea SUA şi a tuturor ţărilor NATO. La ce avem nevoie de o lume, dacă Rusia nu e în ea?”
Lista instituțiilor rusești blocate nu este în prezent publicată de Mastercard.

Rusia a devenit o țară „înconjurată” de sancțiuni economice severe și este, în acest moment, un stat cvasiizolat și detestat pe scena internațională, după invazia brutală a Ucrainei. Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să înceapă furnizarea de arme către Ucraina – o premieră în întreaga istorie a Uniunii.

O altă decizie istorică a venit luni din partea Elveției, care a decis să blocheze banii rușilor implicați în invadarea Ucrainei. În plus, scoaterea Federației Ruse din sistemul de plăți bancare SWIFT reprezintă o veritabilă „lovitură nucleară financiară” aplicată Băncii Centrale a Moscovei, după cum a declarat fostul director adjunct al băncii naționale rusești.

Zelenski, un nou mesaj din buncăr pentru Ucraina în miez de noapte: „Au lovit cu 113 rachete!”
„A început războiul, dar banii s-au terminat înainte ca războiul să se termine”, a declarat Serghei Aleksașenko, fostul director al Băncii Centrale a Moscovei.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Scoaterea Moscovei din acest sistem împiedică băncile să facă operațiuni în străinătate și blochează exporturile și importurile rusești, conform șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, SUA și UE, alături de Marea Britanie și Canada, vor impune restricții care să împiedice Banca Centrală Rusă – estimate la 630 de miliarde de dolari – să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor.

Practic, o mare parte din rezervele Băncii Centrale a Moscovei – cele în valută (dolari, euro etc.) – este în acest moment indisponibilă. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, preciza duminică faptul că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucât nu toate se află în state occidentale, UE neputând bloca, de exemplu, rezervele din China.

Consecințele: exporturile rusești de bunuri precum petrolul, metalele și de cereale vor fi extrem de afectate în urma sancțiunilor occidentale, se arată într-o analiză Reuters.

Dacă o mare parte din rezerva de 630 de miliarde de dolari e blocată, în schimb, banca națională a Rusiei dispune totuși de o rezervă în aur estimată la 130 de miliarde de dolari.  „Cui am putea vinde aurul?”, s-a întrebat Aleksașenko.

Elveției, de pildă, un stat neutru recunoscut ca fiind centru comercial și financiar major al lumii. Doar că aurul rusesc e imposibil „de adus” aici fizic, din cauza faptului că UE a închis tot spațiul aerian pentru Rusia, inclusiv în cazul zborurilor private folosite de către oligarhii de la Moscova. Iar Elveția e, practic, „o enclavă” în interiorul UE, nu se poate ajunge pe calea aerului aici altfel decât trecând prin spațiul aerian al Uniunii.

De altfel, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a anulat luni deplasarea la sediul ONU din Geneva întrucât avionul său nu avea autorizaţie să survoleze spaţiul aerian pe care Uniunea Europeană l-a închis aviaţiei ruse.  Elveția a anunțat că urmează exemplul Uniunii Europene și va adopta sancțiuni împotriva rușilor implicați în invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin.

Banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm, de teamă că oamenii s-ar putea grăbi să-și retragă banii din bănci. De altfel, în mai multe orașe rusești au fost cozi uriașe la bancomate.

Rubla rusească a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce țările occidentale. Noul minim istoric pentru moneda rusească a fost înregistrat după excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT.
Comisia Europeană va propune statelor membre să folosească linia de finanţare de urgenţă a UE pentru a furniza forţelor ucrainene „arme letale, carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”. Decizia, anunțată luni, în a cincea zi de la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, a pus, în esență, capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, după cum a spus șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
O problemă care macină România. Este din ce în ce mai grav
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Trei persoane au murit în urma prăbușirii unui elicopter în Italia
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol