Oleg Kobiakov, reprezentant al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a spus că mare parte dintre familiile din Rusia şi-au revizuit gestionarea veniturilor, astfel încât le redirecţionează spre urgenţe.
Spre exemplu, mulţi dintre tinerii ruşi amână fie să meargă la facultate, fie să-şi cumpere o casă, preferând să economisească pentru cazul în care ar rămâne fără job. Oamenii sunt profund îngrijorați de siguranța locurilor de muncă în contextul în care multe firme occidentale se retrag din țară.
„Oamenii amână planuri precum mersul la facultate sau cumpărarea unei case. Ei economisesc pentru cazul în care își pierd locul de muncă sau pentru cazuri de deces„, a spus acesta.
O gospodărie medie din UE cheltuiește aproximativ 12% din venitul său pentru alimente, a precizat el, adăugând că, deși foametea nu este un pericol în Rusia, familiile nevoiaşe continuă să se confrunte cu niveluri crescute de insecuritate alimentară, scrie Hotnews.
De la începutul războiului, mulți ruși şi-au făcut stocuri de produse de bază, precum zahărul și hrișca, de teamă că prețurile vor continua să crească, sporind presiunea asupra guvernului pentru a reduce inflația.
Moscova ia în considerare reglementarea prețurilor la alimente, medicamente și alte bunuri și a interzis temporar unele exporturi agricole. Ar putea, de asemenea, să treacă la stabilirea prețului în ruble pentru aproape toate exporturile sale de mărfuri.
Deşi măsurile au avut un anumit impact în limitarea inflației de consum, se așteaptă totuși ca aceasta să accelereze până la 23,7% în acest an, cel mai ridicat nivel din 1999 încoace, potrivit unui sondaj Reuters. Acelaşi sondaj estimează că economia Rusiei va scădea cu 7,3% în 2022 – cea mai profundă contracție din 2009 încoace.
Kobiakov a precizat, totodată, că salariile din Rusia au rămas aproximativ la fel de la începutul războiului, iar puterea de cumpărare a scăzut semnificativ.
Citeste si STUDIU. Cu cât au crescut preţurile alimentelor de bază faţă de anul trecut
Ucraina şi Rusia sunt mari exportatori de produse alimentare de bază, iar războiul a afectat producţia agricolă, ceea ce a dus la creşterea preţurilor, spun specialiştii. Aproximativ 30% din grâul mondial provine din Ucraina şi Rusia, astfel că invadarea Ucrainei a afectat semnificativ exporturile.
De asemenea, producţia de îngrăşăminte a fost grav afectată, Rusia producând cantităţi enorme de nutrienţi, cum ar fi potasiul şi fosfatul, ingrediente cheie în îngrăşăminte.
În martie, preţurile alimentelor în plan mondial au atins un nivel-record.
Citeste si Rusia decretează îngheţarea exporturilor de zahăr, grâu şi porumb