Blocarea totală a accesului la Facebook vine în contextul în care autoritățile de la Moscova încearcă să reprime vocile critice, pe măsură ce luptele escaladează în Ucraina.
Agenția de comunicații a Rusiei, Roskomnadzor, a confirmat ulterior, în cursul serii de vineri, că blochează accesul la Facebook în toată Rusia. Aceasta a citat 26 de cazuri de „discriminare împotriva mass-mediei și a resurselor informaționale ruse de către Facebook” începând cu octombrie 2020, pe lângă restricțiile mai recente pe care Facebook le-a impus instituțiilor media de stat ruse.
#BREAKING Russia blocks Facebook inside the country amid war with Ukraine, says regulator pic.twitter.com/69pkMUCEaW
— AFP News Agency (@AFP) March 4, 2022
La scurt timp după aceea, agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor a ordonat blocarea accesului şi la reţeaua socială Twitter pe teritoriul Rusiei. Potrivit BBC, nici YouTube nu mai funcționează pentru utilizatorii din Rusia. Decizia de a interzice Twitter a fost luată pe baza unei cereri din 24 februarie a parchetului general, potrivit Interfax.
Interdicţiile vin după ce protestele interne sporesc în Rusia, din cauza invaziei trupelor în Ucraina. Rușii au ieșit în stradă în număr masiv pentru a protesta împotriva războiului, iar forţele de ordine au operat mii de arestări. Kremlinul a negat orice plan de instituire a legii marțiale, dar a emis amenințări continue la adresa instituțiilor care publică informații critice față de efortul de războiul în curs, inclusiv Wikipedia.
Vineri, legislativul rus a adoptat o nouă lege împotriva răspândirii „știrilor false” despre forțele armate ale Rusiei, care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare. La scurt timp după ce proiectul de lege a fost adoptat, BBC a anunțat că va suspenda operațiunile jurnalistice din țară.
Tim Davie, directorul general al BBC, a transmis într-un comunicat că noua legislaţie din Rusia pare să scoată în afara legii jurnalismul independent.
„Nu ne lasă altă opţiune decât să suspendăm temporar munca tuturor jurnaliştilor şi a personalului auxiliar de la BBC News din Rusia, pe perioada cât vom evalua implicaţiile depline ale acestei evoluţii nedorite”, a spus el.
Tim Davie a precizat că BBC va continua să ofere informaţii în limba rusă din afara Rusiei. „Siguranţa angajaţilor noştri este cea mai importantă şi nu suntem pregătiţi să îi expunem la riscul unei inculpări penale doar pentru că îşi fac treaba„, a subliniat directorul general al BBC.