Ruşii vor călători foarte greu în Europa. Regim infernal de obţinere a vizelor

La primirea vizei Schengen, costul taxei consulare va fi de 80 EUR, timpul de eliberare va crește la 45 de zile, lista documentelor care trebuie depuse și posibilitățile țărilor UE de refuz vor fi extinse.
Filip Stan
12 sept. 2022, 11:59
Ruşii vor călători foarte greu în Europa. Regim infernal de obţinere a vizelor

Cetăţenii ruşi au pierdut de luni accesul la acordul privind vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen din Europa, potrivit DPA. Consiliul European a adoptat săptămâna trecută o propunere de a suspenda acordul actual de facilitare a vizelor cu Rusia.

Măsura va reduce semnificativ numărul de noi vize emise ruşilor pentru Spaţiul Schengen, care include 22 de state din UE şi alte patru ţări europene.

Taxa de înscriere pentru viză Schengen va creşte de la 35 de euro la 80 de euro şi va fi nevoie de mai multe documente. Timpul de procesare a aplicaţiilor va fi mai lung şi vor exista restricţii în privinţa vizelor pentru intrări multiple.

Ruşii vor călători mai greu în Europa. UE nu le interzice vizele, dar face mai dificil procesul de obţinere a lor

Înăsprirea regulilor ar putea duce la respingerea aplicaţiilor de viză şi chiar la revocarea vizelor actuale. Liniile directoare ale UE pe oferă statelor membre puteri sporite în această privinţă, precum şi o bază pentru o examinare mai detaliată a aplicaţiilor.

În acelaşi timp, Europa rămâne deschisă la aplicaţiile persoanelor care călătoresc din motive urgente, în special familiile cetăţenilor din Europa, jurnalişti, disidenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. Statele pot reduce sau elimina taxele de viză pentru membrii acestor categorii.

Acordul de facilitare a vizelor între UE şi Rusia a fost introdus în 2007, dar a fost suspendat pentru oameni de afaceri, reprezentanţi guvernamentali şi diplomaţi la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie.

Precizări ale Comisiei Europene

Comisia Europeană a publicat vineri așa-numitele recomandări către țările UE cu privire la o nouă procedură pentru relațiile de viză cu Rusia. Însuși titlul acestui document confirmă și concluzia despre introducerea unui „regim complicat de vize cu Federația Rusă”: „Recomandări practice privind aplicarea unei proceduri de vize mai stricte pentru cetățenii ruși”.

Teza lor principală este un apel pentru verificarea cât mai amănunțită a solicitanților de viză pe tema „securității pentru Uniunea Europeană”. „Având în vedere că Europa se confruntă cu riscuri sporite de securitate ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina, consulatele [statelor UE] ar trebui să efectueze o evaluare riguroasă a riscurilor de securitate. Acest lucru poate duce la refuzul vizelor și chiar la anularea vizelor valabile. Solicitanții de viză ruși cei care călătoresc pentru scopuri neesențiale se vor confrunta cu un proces de aplicare mai lung și mai riguros.”

Din aceasta partea rusă consideră că se pot trage două concluzii practice. „În primul rând, tezele despre riscurile de securitate pentru UE de la turiștii ruși sunt o scuză artificială pentru amânarea procedurii de eliberare a vizelor, precum și pentru refuzuri în spiritul declarației lui Borrell că UE ar trebui să transforme intrarea pe teritoriul său într-un privilegiu pentru ruși. . În al doilea rând, este o confirmare scrisă că chiar și a avea o viză valabilă nu mai reprezintă o garanție pentru intrarea în UE, aceasta putând fi anulată la frontieră din „motive de securitate” abstracte”.

Comisia Europeană a subliniat în mod special că eliberarea vizelor turistice ar trebui să fie ultima prioritate pentru activitatea consulatelor. „Consulatele ar trebui să lucreze în ultimul rând cu cei care călătoresc din motive neesențiale, determinând procedura de acceptare a documentelor. Consulatele pot lua o decizie privind eliberarea vizei în termen de 45 de zile. Consulatele au dreptul să solicite documente suplimentare, pe lângă cele incluse în lista standard, pentru a oferi un nivel suplimentar de screening pentru solicitanți”, a spus CE.

Consulatele sunt, de asemenea, încurajate să emită, atunci când este necesar, vize cu o singură intrare în loc de vize cu intrări multiple.

CE a prevăzut chiar o procedură specială pentru amânarea procesului de eliberare a vizelor: „O țară din UE are dreptul de a se consulta cu orice alt stat cu privire la amenințarea la securitate pe care o poate prezenta un solicitant de viză pentru Uniunea Europeană. În acest caz, a doua țară din UE are dreptul de a bloca eliberarea unei vize.”

Efecte procedurilor noi

În același timp, CE a încercat să atenueze efectul mediatic negativ al deciziilor sale, anunțând că UE „rămâne deschisă solicitanților de viză ruși care călătoresc în scopuri obligatorii, inclusiv membri de familie ai cetățenilor UE, persoane care călătoresc din motive umanitare, jurnaliști, dizidenți. și reprezentanți ai societății civile.” societate, – se arată în document. – Comisia Europeană sfătuiește țările UE să folosească oportunitățile disponibile pentru a simplifica condițiile în astfel de cazuri, până la reducerea sau anularea taxei consulare.”

După cum a explicat în cele din urmă Petroșov, acțiunile Bruxelles-ului au fost încă o încercare de a lovi toți cetățenii ruși, indiferent de modul în care Bruxelles-ul susține că sancțiunile sale sunt îndreptate doar împotriva conducerii țării. „Ca urmare, oamenii obișnuiți vor avea de suferit, iar cei împotriva cărora li se impun sancțiuni, parcă, vor putea continua să călătorească în liniște, întrucât aceeași UE le acordă de zeci de ani permise de ședere și cetățenie, acceptându-le. bani, închizând ochii la originea acestor fonduri”. „Nimic nu s-a schimbat pentru ei, deoarece au călătorit liber, așa că o vor face ți pe mai departe”, a conchis el.

„Este nepotrivit ca turiștii ruşi să se plimbe în orașele noastre”. Financial Times: UE le va suspenda săptămâna viitoare regimul de vize
Acordul dintre Federația Rusă și Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor cetățenilor Rusiei și ai Uniunii Europene a fost semnat la 25 mai 2006, ratificat de Rusia la 7 martie 2007 și a intrat în vigoare la 1 iunie, același an.

Documentul prevedea simplificarea procedurii de eliberare a vizelor cu intrări unice valabile până la trei luni, precum și a vizelor cu intrări multiple pentru anumite categorii de cetățeni. Documentul nu reglementa aspecte precum refuzul eliberării vizei, recunoașterea documentelor de călătorie, confirmarea mijloacelor de existență suficiente, refuzul de a intra în țară sau expulzarea din aceasta.

Acordul a stabilit o taxă unică pentru eliberarea vizelor la 35 EUR. Acesta a crescut la 70 EUR dacă cererea de viză a fost depusă cu mai puțin de trei zile înainte de data estimată a plecării. Unele categorii de persoane, inclusiv rudele apropiate cu reședința legală pe teritoriul unuia dintre statele UE sau al Federației Ruse, au fost scutite de la plata taxei.

Fiecare dintre părțile în acord avea dreptul de a suspenda funcționarea totală sau parțială „din motive de protecție a securității naționale, de protecție a ordinii publice sau a sănătății publice”. Cealaltă parte trebuie anunțată cu cel puțin 48 de ore înainte. Acordul va înceta la 90 de zile de la primirea notificării scrise relevante din partea inițiatorului suspendării. „În acest ultim paragraf, UE a încălcat în mod oficial documentul semnat, întrucât decizia de suspendare a acordului a fost luată pe 9 septembrie și intră în vigoare pe 12 septembrie”, consideră partea rusă.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Cele cinci zodii care s-au născut cu stea în frunte. Norocul e al lor, le este sortit să se îmbogățească
Capital.ro
România e în lacrimi. A murit marea campioană olimpică la gimnastică a țării
Playtech.ro
Ultima oră! Celebrul rapper a murit la 34 de ani. Fanii, în DOLIU!
DailyBusiness
Se dau BANI DE LA STAT! Intră pe card cel puţin 1.000 de euro
Adevarul
Orașul din România care „fierbe” după ce o gașcă de golani a snopit în bătaie un olimpic. Șeful Poliției face declarații revoltătoare
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Încă o escrocherie ne poate lăsa cu conturile goale. Metoda ingenioasă a hoților
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„Era lumina familiei” O fetiță de 6 ani a murit în mod tragic în timp ce se dădea în leagăn. Cum s-a produs tragedia
Capital.ro
Cutremur în TV. Demisie de răsunet la „Neatza cu Răzvan și Dani”. Marea vedetă a spus adio
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025
substantial.ro
Grindeanu anunță deschiderea unui nou tronson pe autostrada A1 Sibiu – Pitești
MediaFlux
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...