Ruşii vor să cumpere Oltchim. Vezi ce companie este interesată de combinatul din Râmnicu Vâlcea

Reprezentanţii companiei Oil Gas Trade şi-au făcut publice într-o conferinţă de presă intenţiile de a cumpăra Oltchim.
Romania TV
19 nov. 2013, 19:04
Ruşii vor să cumpere Oltchim. Vezi ce companie este interesată de combinatul din Râmnicu Vâlcea

Florin Rozescu, reprezentantul companiei ruseşti Oil Gas Trade, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că societatea pe care o reprezintă este gata să preia combinatul vâlcean în momentul în care va fi scos la privatizare.

„Aşteptăm crearea acestui Oltchim II, suntem în bune relaţii cu administratorii judiciari şi suntem gata pentru preluarea combinatului. Oil Gas Trade este o companie deţinută de două persoane fizice. Nu este nicio companie mare în spatele acestei companii cum s-a vehiculat în presă că ar fi Gazprom. OGT începând din 2002 a fost un trader pentru ţiţei. A cumpărat două rafinării care rafinează ţiţei. Pe lângă aceste rafinării OGT-ul mai deţine şi fabrici de medicamente. OGT mai are şi uleiuri şi este unul din cei mai mari distribuitori de uleiuri din Rusia. Unul dintre partenerii noştri de afaceri este Gazprom, mai este Lukoil. Acestea le-am prezentat administratorilor de la judiciari. Am prezentat şi scrisorile din partea băncilor, ni s-au cerut două, noi am adus trei. Una dintre scrisori de recomandare este de la Banca Centrală a Rusiei. Iar ca să primeşti o scrisoare de recomandare de la Banca Centrală a Rusiei trebuie să exişti pe piaţă altfel nu primeşti aşa ceva”, a spus reprezentantul pentru România al celor de la OGT.

Acesta a adăugat că interesul pentru combinatul vâlcean a apărut în luna iunie când reprezentanţii societăţii au înaintat o scrisoare către fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, după care la 1 august au vizitat combinatul Oltchim împreună cu unul dintre proprietari.

„Am vizitat atunci şi platforma Bradu şi în cele opt ore am luat la mână instalaţie cu instalaţie. După această vizită am trimis aici specialişti în petrochimie (..) şi au verificat şi discutat toate problemele Oltchimului. Am fost în contact direct cu tot ce înseamnă partea economică a combinatului şi de atunci cunoaştem în detaliu tot ce înseamnă Oltchim”, a spus Rozescu.

El a menţionat şi episodul împrumutului de 50 de milioane de euro solicitat de partea română.

„La sfârşitul lui august ni s-a solicitat de către administratorii judiciari, dacă suntem interesaţi de Oltchim să finanţăm pentru nevoile combinatului, cu o anumită sumă de bani. În 12 septembrie am oferit o sumă de 50 de milioane de euro necesari capitalizării, materiei prime şi să meargă înainte pentru a avea creşteri de producţie. Din păcate aici trebuie să rectificăm o informaţie. Ni s-a spus că am fi cerut suma de 200% dobândă pentru aceşti bani. Nu am cerut aşa ceva, dobânda era zero, singura condiţie, erau părţi din acest Oltchim II, în cuantumul sumei pe care noi o ofeream şi să preluăm o parte din management pentru a fi siguri că aceşti bani se vor duce spre destinaţia cerută. O altă condiţie era ca în cazul în care Oltchimul se va vinde către un alt investitor, noi să avem primul drept ca aceşti bani să ni-i recuperăm. Am înţeles că nu era un cadru legal pentru acest împrumut”, a precizat Rozescu.

Florin Rozescu a precizat că după preluarea Oltchim angajaţii disponibilizaţi vor fi reîncadraţi în muncă, odată cu repornirea instalaţiilor.

„Îi vom angaja pe cei care au fost disponibilizaţi, categoric, în momentul când vom porni instalaţiile, nu le putem reporni în gol, o să luăm toţi oamenii profesionişti, cei care ştiu ce înseamnă aceea petrochimie. Vreau să mai spun ceva. În 14 august am înaintat o adresa către Petrom prin care am solicitat rafinăria Arpechim. Noi am fost de la bun început interesaţi de achiziţionarea Arpechim#, a afirmat Florin Rozescu.

El a adăugat că cei de la Petrom au dat un răspuns afirmativ şi au spus că se va discuta această solicitare împreună cu Ministerul Economiei după ce se va termina procedura legată de Oltchim.

Potrivit acestuia, din discuţiile avute cu cei din conducerea combinatului, după data de 2 decembrie va începe etapa depunerii ofertelor angajante.

„Din informaţiile pe care le am eu suma Oltchim II este de 294 de milioane de euro. Suma minimă de 164 de milioane de euro. Noi suntem dispuşi să dăm atât cât ni se cere. OGT vrea aceste trei obiective, doreşte să investească, nu să-l vândă, nu să facă tranzacţii cu aceste active. OGT-ul are petrol, este petrolul nostru, am nafta mea, deci când aduc materia primă a mea pe care o bag aici în combinat preţul pe orice produs automat scade. Deja noi ne-am făcut planul de marketing pe Europa”, a explicat Florin Rozescu.

El a declarat că interesul pentru Oltchim al celor de la OGT a apărut în luna mai a acestui an.

„În momentul de anul trecut la privatizarea din 31 octombrie, acel mare bluf, absolut toate guvernele, toate statele ştiau dar nimeni nu a participat la acea privatizare. A fost acel mare bluf, întâmplător în acea clipă eu eram la televizor şi am văzut ce s-a întâmplat. Am început să vorbesc cu prietenii mei din Federaţia Rusă, în aşa fel încât să găsim un investitor clar, strategic, care să dorească să dezvolte şi care să aibă bani. Pot să spun că subiectul Oltchim la Moscova se ştia în detaliu. Dar nu doar aici, poţi să mergi la Londra, la Amsterdam, în Brazilia, oriunde se ştie subiectul Oltchim. Dar sunt puţini cei care vin. (…). În luna mai i-am întâlnit pe cei de la OGT – Vladimir Zelianikov de 40 de ani şi Serghei Ivanov de 39 de ani – şi le-am prezentat tot ce înseamnă Oltchim. Ce doi au lucrat în petrol, au construit această companie, la început traderi, apoi au cumpărat două rafinării, una dintre ele fiind cea mai veche, de 135 de ani”, a afirmat Florin Rozescu.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
O cunoscută jurnalistă demisionează. Îl acuză pe Călin Georgescu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
BAT, printre ele 16 companii globale recunoscute ca Angajator de Top în 2025
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin