Ruşii vor să cumpere Oltchim. Vezi ce companie este interesată de combinatul din Râmnicu Vâlcea

Reprezentanţii companiei Oil Gas Trade şi-au făcut publice într-o conferinţă de presă intenţiile de a cumpăra Oltchim.
Romania TV
19 nov. 2013, 19:04
Ruşii vor să cumpere Oltchim. Vezi ce companie este interesată de combinatul din Râmnicu Vâlcea

Florin Rozescu, reprezentantul companiei ruseşti Oil Gas Trade, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că societatea pe care o reprezintă este gata să preia combinatul vâlcean în momentul în care va fi scos la privatizare.

„Aşteptăm crearea acestui Oltchim II, suntem în bune relaţii cu administratorii judiciari şi suntem gata pentru preluarea combinatului. Oil Gas Trade este o companie deţinută de două persoane fizice. Nu este nicio companie mare în spatele acestei companii cum s-a vehiculat în presă că ar fi Gazprom. OGT începând din 2002 a fost un trader pentru ţiţei. A cumpărat două rafinării care rafinează ţiţei. Pe lângă aceste rafinării OGT-ul mai deţine şi fabrici de medicamente. OGT mai are şi uleiuri şi este unul din cei mai mari distribuitori de uleiuri din Rusia. Unul dintre partenerii noştri de afaceri este Gazprom, mai este Lukoil. Acestea le-am prezentat administratorilor de la judiciari. Am prezentat şi scrisorile din partea băncilor, ni s-au cerut două, noi am adus trei. Una dintre scrisori de recomandare este de la Banca Centrală a Rusiei. Iar ca să primeşti o scrisoare de recomandare de la Banca Centrală a Rusiei trebuie să exişti pe piaţă altfel nu primeşti aşa ceva”, a spus reprezentantul pentru România al celor de la OGT.

Acesta a adăugat că interesul pentru combinatul vâlcean a apărut în luna iunie când reprezentanţii societăţii au înaintat o scrisoare către fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, după care la 1 august au vizitat combinatul Oltchim împreună cu unul dintre proprietari.

„Am vizitat atunci şi platforma Bradu şi în cele opt ore am luat la mână instalaţie cu instalaţie. După această vizită am trimis aici specialişti în petrochimie (..) şi au verificat şi discutat toate problemele Oltchimului. Am fost în contact direct cu tot ce înseamnă partea economică a combinatului şi de atunci cunoaştem în detaliu tot ce înseamnă Oltchim”, a spus Rozescu.

El a menţionat şi episodul împrumutului de 50 de milioane de euro solicitat de partea română.

„La sfârşitul lui august ni s-a solicitat de către administratorii judiciari, dacă suntem interesaţi de Oltchim să finanţăm pentru nevoile combinatului, cu o anumită sumă de bani. În 12 septembrie am oferit o sumă de 50 de milioane de euro necesari capitalizării, materiei prime şi să meargă înainte pentru a avea creşteri de producţie. Din păcate aici trebuie să rectificăm o informaţie. Ni s-a spus că am fi cerut suma de 200% dobândă pentru aceşti bani. Nu am cerut aşa ceva, dobânda era zero, singura condiţie, erau părţi din acest Oltchim II, în cuantumul sumei pe care noi o ofeream şi să preluăm o parte din management pentru a fi siguri că aceşti bani se vor duce spre destinaţia cerută. O altă condiţie era ca în cazul în care Oltchimul se va vinde către un alt investitor, noi să avem primul drept ca aceşti bani să ni-i recuperăm. Am înţeles că nu era un cadru legal pentru acest împrumut”, a precizat Rozescu.

Florin Rozescu a precizat că după preluarea Oltchim angajaţii disponibilizaţi vor fi reîncadraţi în muncă, odată cu repornirea instalaţiilor.

„Îi vom angaja pe cei care au fost disponibilizaţi, categoric, în momentul când vom porni instalaţiile, nu le putem reporni în gol, o să luăm toţi oamenii profesionişti, cei care ştiu ce înseamnă aceea petrochimie. Vreau să mai spun ceva. În 14 august am înaintat o adresa către Petrom prin care am solicitat rafinăria Arpechim. Noi am fost de la bun început interesaţi de achiziţionarea Arpechim#, a afirmat Florin Rozescu.

El a adăugat că cei de la Petrom au dat un răspuns afirmativ şi au spus că se va discuta această solicitare împreună cu Ministerul Economiei după ce se va termina procedura legată de Oltchim.

Potrivit acestuia, din discuţiile avute cu cei din conducerea combinatului, după data de 2 decembrie va începe etapa depunerii ofertelor angajante.

„Din informaţiile pe care le am eu suma Oltchim II este de 294 de milioane de euro. Suma minimă de 164 de milioane de euro. Noi suntem dispuşi să dăm atât cât ni se cere. OGT vrea aceste trei obiective, doreşte să investească, nu să-l vândă, nu să facă tranzacţii cu aceste active. OGT-ul are petrol, este petrolul nostru, am nafta mea, deci când aduc materia primă a mea pe care o bag aici în combinat preţul pe orice produs automat scade. Deja noi ne-am făcut planul de marketing pe Europa”, a explicat Florin Rozescu.

El a declarat că interesul pentru Oltchim al celor de la OGT a apărut în luna mai a acestui an.

„În momentul de anul trecut la privatizarea din 31 octombrie, acel mare bluf, absolut toate guvernele, toate statele ştiau dar nimeni nu a participat la acea privatizare. A fost acel mare bluf, întâmplător în acea clipă eu eram la televizor şi am văzut ce s-a întâmplat. Am început să vorbesc cu prietenii mei din Federaţia Rusă, în aşa fel încât să găsim un investitor clar, strategic, care să dorească să dezvolte şi care să aibă bani. Pot să spun că subiectul Oltchim la Moscova se ştia în detaliu. Dar nu doar aici, poţi să mergi la Londra, la Amsterdam, în Brazilia, oriunde se ştie subiectul Oltchim. Dar sunt puţini cei care vin. (…). În luna mai i-am întâlnit pe cei de la OGT – Vladimir Zelianikov de 40 de ani şi Serghei Ivanov de 39 de ani – şi le-am prezentat tot ce înseamnă Oltchim. Ce doi au lucrat în petrol, au construit această companie, la început traderi, apoi au cumpărat două rafinării, una dintre ele fiind cea mai veche, de 135 de ani”, a afirmat Florin Rozescu.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
Playtech.ro
S-a mai stins o stea a cinematografiei. Actorul Bob Newhart a murit la vârsta de 94 de ani
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. Cum se apără vedeta. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Te obligă să plătești. S-a dat ordinul în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MINISTRUL CERCETĂRII: REȚELELE DIN ROMÂNIA NU SUNT AFECTATE DIRECT DE PROBLEMELE MICROSOFT
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'