Ruşii se pregătesc intens pentru ziua de 9 mai, când în Rusia este celebrată Ziua Victoriei împotriva nazismului. În schimbul mâncării, locuitorii din Mariupol sunt puşi să cureţe oraşul de moloz şi să îngroape cadavrele celor ucişi.
O paradă a prizonielor ucraineni ar urma să fie organizată la Mariupol, pe 9 mai, acuză consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat de agenţia de presă Ukrinform.
„Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk). Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita ‘paradă a prizonierilor’ la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”, a declarat Andriuşcenko, scrie Agerpres.
Citeşte şi: SUA a ajutat Ucraina să ucidă 12 generali ruşi. Dezvăluirea care va declanşa furia la Kremlin
Potrivit Serviciului de informaţii militare ucrainean (GUR), însuşi şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko s-a deplasat miercuri la Mariupol pentru a pregăti defilarea de 9 mai de aici.
În centrul oraşului a fost amplasată o statuie reprezentând o femeie cu steagul sovietic în mână.
Conform GUR, Kirienko a fost numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Doneţkului şi Luganskului şi pe care Ucraina le consideră teritorii temporar ocupate.
De aceea, trupele ruse şi-au intensificat asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraş, pentru a putea raporta înainte de 9 mai că întregul Mariupol se află sub controlul lor complet.
Primăria din Mariupol a anunţat că oraşul Mariupol este distrus în proporţie de 90% în urma asediului trupelor ruse şi că 40% din infrastructura sa nu mai poate fi recuperată.
Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, a declarat miercuri seara că Kirienko şi secretarul Consiliului General al partidului Rusia Unită, Andrei Turceak, au vizitat Donbas, inclusiv Mariupolul, zona din jurul oţelăriei Azovstal şi zona portuară.
Activişti pentru drepturile omului din Rusia, printre care şi Vladimir Osecikin, susţin totodată că autorităţile ruse ar avea de gând să organizeze o astfel de „paradă a prizonierilor” şi la defilarea de 9 mai din Piaţa Roşie, denunţând o astfel de iniţiativă macabră. Vladimir Osecikin, fondatorul portalului Gulag.net, care trăieşte în prezent în Franţa, dar care afirmă că are ‘surse în interiorul serviciilor’ ruse, a indicat miercuri pe contul său de Telegram că Kremlinul nu a luat o decizie definitivă în această privinţă.