Timp de zeci de ani, România defila în competițiile internaționale de gimnastică. De la Nadia Comăneci, până la Cătălina Ponor și Sandra Izbașa, sportivele noastre cucereau medalii pe bandă rulantă al olimpiade, mondiale și europene. În ziua de azi, gimnastele românce nu prea mai cuceresc aurul, de ani de zile. Mai mult, puține dintre ele își mai permit să viseze până și la podium.
Un bun exemplu reprezintă Campionatul Mondial de Gimnastică 2022, desfășurat în Marea Britanie, la Liverpool. La nici măcar o probă, „tricolorele” n-au reușit să prindă top 10.
Cel mai bun loc a fost ocupat la proba de sol, poziția 19. Cel mai mare coșmar a fost înregistrat la sol, locul 57. Jurnalistul Dorin Chioțea a trecut în revistă insuccesele delegației României la Liverpool:
Singurele speranțe stau la feminin în Maria Bărbosu și la masculin, în Gabriel Burtanete.
La feminin, România va avea o singură reprezentantă în finală, pe Ana Maria Bărbosu, la individual-compus (locul 20 în calificări, 53.422 puncte). Totuși, șansele la medalie sunt mici.
Șansă la medalie are Gabriel Burtanete, care s-a calificat în două finale, la sărituri și individual compus. Cu o medie de 14.633 (14.800 pentru prima săritură şi 14.466 pentru cea de-a doua), el a avut cel de-al 3-lea punctaj dupa Artur Davtyan (Armenia, 14.900) şi Carlos Edriel Yulo (Filipine, 14.849).
Competiţia de la Liverpool continuă în 1-2 noiembrie cu finalele pe echipe, feminin şi masculin, urmate de finale individual-compus, feminin şi masculin (3-4 noiembrie), respectiv finalele pe aparate, feminin şi masculin (5-6 noiembrie).
Între timp, continuă scandalul la Ministerul Sportului, condus de către Eduard Novak. Ministrul a reacționat nervos în social media după ce a fost criticat pentru că a anunțat Strategia Sportului prin intermediul unor clipuri în care vorbea exclusiv în maghiară.
George Simion i-a cerut demisia lui Novak, în timp ce românii l-au criticat dur pe oficialul UDMR, în social media.
„Recent, au apărut o serie de reacții în spațiul public referitor la unele declarații pe care le-am făcut în limba maghiară. Vreau să aduc următoarele clarificări:
• Cele două materiale video de pe pagina personală de Facebook, la care se face referire, sunt extrase din declarațiile de presă făcute în conferința bilingvă de la Cluj-Napoca și din emisiunile realizate de către UDMR, cu titlul ”Pe scurt din București”, care au menirea de a-i informa pe cei 1,5 milioane de cetățeni români de etnie maghiară din România.
• Cred că este corect să mă adresez în limba maghiară într-un mesaj destinat comunității de limbă maghiară, mai ales când îmi sunt puse întrebări în maghiară de către jurnaliști. Este și un semn de respect față de minorități.
• Strategia Națională pentru Sport a fost prezentată în limba română atât în conferința de la București, de la nivel național, cât și în alte orașe din România, precum Pitești, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu. Iar acest tur va continua și cu alte orașe, unde, de asemenea, voi prezenta mai departe Strategia.
• Totodată, trebuie să avem în vedere și faptul că asistăm la o campanie de denigrare propagată de un partid extremist, cum este AUR.
• Această campanie de denigrare nu face altceva decât să distragă atenția de la ceea ce este cu adevărat important: Strategia Națională pentru Sport, cel mai important proiect din sportul românesc din ultimii 30 de ani, care are misiunea de a poziționa sportul ca o prioritate națională, de a stabili viziunea de dezvoltare și direcțiile majore, de a readuce sportul românesc la gloria de odinioară”, a scris Novak, pe Facebook, oficialul care a umilit echipa de canotaj a României.