Modificări importante la CODUL RUTIER! S-a introdus o nouă sancţiune

Şeful Direcţiei Regim Permise, Florin Cătană, a anunţat că începând cu data de 20 mai se va introduce noţiunea de suspendare a înmatriculării autovehiculului, operaţiune care constă în interzicerea temporară a folosirii acestuia pe drumul public.
Iulian Tudor
16 mai 2018, 09:38
Modificări importante la CODUL RUTIER! S-a introdus o nouă sancţiune

„A fost emisă anul trecut ordonanţa 14/2017, noutăţile fiind că, prin acest act normativ, începând cu data de 20 mai se introduce noţiunea de suspendare a înmatriculării autovehiculului, operaţiune care constă în interzicerea temporară a folosirii acestuia pe drumul public. Modificările legislative vin pe fondul transpunerii unui pachet legislativ european, dar şi pe fondul solicitării foarte multor cetăţeni cu privire la finalitatea procesului de transcriere a autovehiculului în Registrul Naţional de Evidenţă”, a spus Cătană, miercuri, într-o conferinţă de presă la sediul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

El a precizat că acest lucru nu echivalează cu o radiere şi că înmatricularea rămâne valabilă, numai că autovehiculul nu mai poate fi utilizat până nu se remediază motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării.

„Această măsură operează în două situaţii la acest moment, respectiv lipsa Inspecţiei Tehnice Periodice sau anularea acesteia de către autoritatea abilitată, precum şi netranscrierea înmatriculării vehiculului pe numele noului proprietar într-un termen de 90 de zile, spre deosebire de vechea legislaţie care prevedea un 30 de zile pentru această operaţiune”, a mai spus Cătană.

COD RUTIER 2018: Veste CATASTROFALĂ pentru cei care vor să obţină PERMISUL DE CONDUCERE. Ce se schimbă

Şeful DRPCIV a mai arătat că în ambele situaţii suspendarea înmatriculării încetează automat în momentul în care se remediază motivul pentru care a fost dispusă.

„Aceste operaţiuni erau necesare, întrucât sunt foarte multe situaţii în care autovehiculele au fost vândute unuia, a doi sau trei proprietari, niciunul dintre aceştia nefinalizând formalităţile de înmatriculare, motiv pentru care amenzile, toate problemele se duceau către fostul proprietar care practic nu avea niciun control asupra înmatriculării vehiculului, ulterior. Prin acest mecanism ne asigurăm că noul proprietar va înţelege, am simplificat procedurile de înmatriculare, au fost eliminate taxele de înmatriculare, au fost eliminate taxele, practic nerămânând decât contravaloarea documentelor”, a afirmat Florin Cătană.

El a prezentat şi noul site al DRPCIV, prin care se vor înlesni operaţiunile de programare pentru obţinerea documentelor necesare, cât şi verificarea valabilităţii ITP-ului.

„Vorbim şi de o programare online care va facilita procesul în faţa ghişeului – prin noul site al Direcţiei Regim Permise li se vor transmite toate informaţiile referitoare la documente necesare, la operaţiune, cât durează, şi te poţi programa, astfel încât la ora şi minutul pe care ţi le-ai ales tu prin introducerea unor date în aplicaţie să te prezinţi la ghişeu şi în 5, maxim 10 minute, operaţiunea să fie finalizată”, a mai spus Cătană.

El a precizat că cei care sunt afectaţi de suspendare nu trebuie să facă nicio operaţiune cu privire la Registru, nu trebuie să notifice DRPCIV, deoarece totul se va face automat, iar aceştia trebuie doar să efectueze Inspecţia Tehnică Periodică.

„Dorim să nu ajungem în situaţia asta, (…) le punem la dispoziţie tot pe acest site un serviciu de verificare on-line, adică prin introducerea datelor – serie de şasiu şi număr de înmatriculare – pot să verific pe loc dacă înmatricularea este sau nu suspendată. Asta pentru a preveni conducerea autovehiculului după ce o astfel de suspendare a intervenit. Prin acest serviciu sperăm ca toţi cei care nu au acces la documente să poată verifica dacă înmatricularea este sau nu valabilă şi să nu pornească la drum până nu se asigură că totul este în regulă”, a mai declarat Cătană.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Joe Biden se simte bine după infectarea cu Covid-19, conform medicului de la Casa Albă
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'