Un tânăr român care a locuit timp de un an în Italia a dezvăluit diferențele frapante dintre stilul de viață al italienilor și cel al românilor. Munca peste măsură, săritul peste mese, odihna insuficientă sunt de neconceput pentru italieni. Tabieturile sunt la mare cinste în țara lui Dante, după cum relatează Tudor P pentru DC News
„Italienii se trezesc devreme, e o lege nescrisă, dar toți sunt în picioare la ora șase. În picioare, la bar, pentru „colazione”, poate cel mai important moment al zilei, sau mic-dejun cum s-ar traduce în limba română. Brioșele cu fistic, ciocolată, fructe de pădure, ricotta și multe alte gusturi alături de un cappuccino ori un espresso sunt combinația perfectă. Ziarul nu lipsește din rutina italienilor.
Apoi, fiecare merge să își desfășoare activitățile, dar să nu vă imaginați că italienii stau în birou până la ora 17. Pauza de cafea de la ora 10 este nelipsită.
Cele trei mese pe zi sunt obligatorii. La prânz, se mănâncă ceva lejer: salate, bruschete, pește. Și asta pentru a nu le îngreuna somnul de prânz. Da, exact, somnul de prânz. Oamenii ăia la ora 13 merg să doarmă măcar o jumătate de oră. Pentru ei este ceva absolut normal să se întoarcă somnoroși la muncă.
După ziua de muncă, începe distracția adevărată. Credeți că se grăbește cineva acasă? Toată lumea merge la un „aperitivo”. Renumitul Spritz Aperol este de departe cel mai băut cocktail și vine servit alături de câteva bucăți mici de focaccia, câteva măsline verzi, pizza Margherita sau bruschete cu roșii cherry.
Pentru mine, la început, lucrurile astea erau de neînțeles. Eu veneam din București, unde lucram într-o corporație și nici nu mă gândeam la mic-dejun, darămite la o ieșire după muncă.
La ora cinei toată familia este prezentă. Oriunde ai fi, cu prietenii sau cu hamacul în parc ori în vreo piață din centrul orașului, te întorci acasă să mănânci împreună cu familia. Cina durează cam două ore. Da, două ore, italienii mănâncă mult. Pe masă este servit, pentru început, un antipasto, ca mai apoi să fie servit primul fel, după care urmează o pauză unde familia discută, râde, ia decizii și, bineînțeles, desface și o sticlă de vin.
Toată lumea bea cel puțin un sfert de pahar, apoi se servește felul doi, apoi încă puțin vin și apoi, ghiciți ce, desertul. Nelipsitul desert este, de obicei, ceva ce nu ai vrea să mănânci pentru că ești deja ilegal de plin, dar nu vei reuși vreodată să îl refuzi.
La finalul fiecărei zile, italienii mai beau o cafea sau un „amaro”, cum zic ei, ori digestiv, cum îl numim noi„, povestește Tudor P pentru DC News.