RyanAir a avertizat într-un comunicat că se îndreaptă spre o pierdere anuală de 880 de milioane de lire sterline (aproape 1 miliard de euro), fiind cea mai grea perioadă din istoria de 35 de ani a companiei aeriene low-cost.
Linia comercială a comunicat că traficul de persoane a scăzut cu 78% în ultimul trimestru al anului 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, ducând la pierderi de 306 milioane de lire doar pe această perioadă de trei luni. Compania a pus mare parte din pierderi pe seama interdicţiilor de călătorie impuse de Marea Britanie în preajma sărbătorilor de iarnă, ceea ce a însemnat că majoritatea celor care călătoreau pentru a fi alături de familie şi prieteni a trebuit să rămână acasă.
RyanAir a comunicat că se confruntă cu cea mai grea perioadă din istoria companiei, în contextul interdicţiilor care se schimbă mereu, făcând ca şi mai mulţi oameni să renunţe la planurile de călătorie din cauza impredictibilităţii, scrie The Guardian. La acestea se adaugă şi lockdown-urile care au fost aplicate în majoritatea ţărilor europene, dar nesincronizat, dar şi campania de vaccinare care se desfăşoară mult mai lent decât era prevăzut. Pierderile estimate pe întreg anul financiar ar urma să fie între 850 şi 950 de milioane de euro, fiind prima dată când compania înregistrează pierderi din anul de criză financiară 2009.
Chiar dacă în comunicat este lăudată campania masivă de vaccinare din Marea Britanie, care vizează imunizarea întregii populaţii adulte până în luna septembrie, compania aeriană se arată îngrijorată de ritmul în care campania se desfăşoară în restul ţarilor UE şi cere înteţirea eforturilor.
Michael O’Leary, CEO-ul RyanAir, contează pe o explozie a rezervărilor în perioada de vară, după ce mare parte a populaţiei vulnerabile va fi imunizată, şi preconizează un număr mare de clienţi pentru zborurlie către destinaţii cu plajă.
„93% dintre decesele de Covid se înregistrează la persoane peste 65 de ani. După ce este eliminat acest risc prin vaccinarea persoanelor vulnerabile din Marea Britanie şi UE, sincer, nu văd nevoia unor restricţii de circulaţie”, a spus O’Leary.
„Suntem aproape siguri că va exista o explozie a cererilor de bilete intra-europene şi ne aşteptăm la o revenire în forţă a turiştilor englezi care merg pe plajele dinSpania, Portugalia, Italia sau Grecia, graţie programului de vaccinare”, a mai spus acesta.