Postul intermitent implicaă abținerea totală sau parțială de la mâncare, pentru o anumită perioadă de timp, înainte de a mânca din nou în mod regulat.
O nouă cercetare sugerează că postul intermitent, deși cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate și chiar reducerea riscului de demență, poate veni la pachet cu un risc crescut de cancer.
Citește și: Gabriela Cristea vrea să țină post intermitent: „Nu e vorba despre slăbit, am tot avut probleme de sănătate”
Studiul realizat pe șoareci a arătat că postul poate stimula capacitatea celulelor stem intestinale de a se regenera, protejându-le de daune. Însă, potențial periculoasă ar putea fi revenirea la o alimentație normală, după perioada de post de câteva ore. Atunci, producția de celule stem este accelerată prea mult, spun cercetătorii.
„A avea mai multă activitate a celulelor stem este bine pentru regenerare, dar prea mult dintr-un lucru bun, în timp, poate avea consecințe mai puțin favorabile.
Postul este foarte sănătos, dar dacă ești ghinionist și te realimentezi după un post și ești expus la un mutagen, cum ar fi o friptură carbonizată sau ceva de genul acesta, s-ar putea să îți crești de fapt riscul de a dezvolta o leziune care poate da naștere cancerului”, a explicat biologul Omer Yilmaz de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), potrivit Science Alert.
Celulele stem intestinale sunt printre cele mai ocupate din organism, ele divizându-se și crescând în mod constant pentru a reînnoi intestinul la fiecare 5 până la 10 zile. Acest nivel ridicat de activitate înseamnă, de asemenea, și un risc mai mare de apariție a mutațiilor ce pot declanșa boala.