Incendiu Piatra Neamţ. Se pare că flăcările au izbucnit după ce un cablu s-a supraîncălzit şi din cauza unei scântei a luat foc. Cablul se afla lângă o butelie de oxigen. Secția fusese mutată de la etajul 3 la etajul 2, însă instalațiile de electricitate nu au fost făcute de o firmă specializată, ci de electricienii spitalului.
Un inginer care lucrează la o firmă care se ocupă de instalarea aparaturii medicale din secţiile ATI vorbea în urmă cu o zi despre neregulile din unităţile medicale. Acesta sussţine că există improvizaţii periculoase, printre care prize desprinse din perete şi cabluri care nu sunt conforme.
”Eu sunt inginer de profesie, sunt specializat în instalarea de aparatură medicală și am constatat că de foarte multe ori se fac achiziții de echipamente medicale foarte performante, dar care sunt montate în sisteme de alimentare electrice care nu respectă absolut nicio normă. Nu mai vorbim de situațiile critice care pot apărea în astfel de locuri cum sunt saloanele de terapie intensivă. Nici într-un apartament nu ar fi voie să existe așa ceva, cum se vede în imaginile ilustrate”, a declarat Sorin Popa, pentru Digi 24.
Acesta mărturiseşte că o priză poate lua foc dacă nu e realizată din materiale corespunzătoare. De asemenea, dacă există și un pic de oxigen în incintă și alte materiale combustibile, până la un incendiu e cale foarte scurtă. Aceasta este şi teoria la care au ajuns anchtatorii care au cercetat cazul de la Piatra Neamţ.
”Echipamentele medicale nu sunt consumatori mari, care să creeze probleme. Foarte mulți consumatori de acest gen, mai mici, alimentați cu prize care nu sunt conforme pot duce însă la o supraîncălzire locală a unui conductor. O priză poate lua foc dacă nu e realizată din materiale corespunzătoare. Dacă avem și un pic de oxigen în incintă și alte materiale combustibile, până la un incendiu e cale foarte scurtă”, a precizat reprezentantul firmei de reabilitare saloane ATI.
De alfel, primele concluzii ale anchetelor aflate în desfășurare la Spitalul Județean din Piatra Neamț, arătau că de vină ar fi un aparat depășit și supraîncălzit de pe secția ATI, respectiv un injectomat.