S-a aflat: ce ajutoare oferă România pentru Ucraina. Documentele de la Pentagon au ajuns în presa internațională

Klaus Iohannis a interzis autorităților din statul român să ofere informații despre ajutoarele pe care Guvernul le oferă regimului Zelenski. Totuși, noi informații au ieșit la surpafață, în ciuda „secretomaniei" pe care nici măcar Bogdan Aurescu (MAE) nu a putut să o combată. 
Filip Stan
11 apr. 2023, 17:15
S-a aflat: ce ajutoare oferă România pentru Ucraina. Documentele de la Pentagon au ajuns în presa internațională

Potrviti unor documente „secrete” ale Pentagonului, „scurse” în presă, România joacă un rol deosebit de important în ecuația războiului din Ucraina. Guvernul de la București oferă atât armament, cât și sprijin logistic oamenilor lui Volodimir Zelenski.

Astfel, România ar avea, de fapt, un rol comparabil cu cel al Poloniei în Ucraina. Astfel, potrivit raportului „scurs” din Pentagon, în zilele de 3, 4 și 5 martie 2023, pe teritoriul țării noastre s-au desfășurat următoarele operațiuni militare:

1. Recunoaștere aeriană în adâncime (Airborne Sensitive Reconaissance);

2. Instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei;

3. Instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei;

În ceea ce privește operațiunea de recunoașterea aeriană, România, conform raportului, a folosit un avion cu pilot și două drone, iar Polonia, un avion cu pilot și trei drone.

Operațiunile s-au repetat și în următoarele două zile, se arată în programul planului respectiv, informează SpotMedia.

Astfel, se poate constata că România are un rol important din punct de vedere strategic în susținerea Ucrainei.

 

Acuzații grave de la Moscova, la adresa României, în legătură cu războiul din Ucraina

 

În ultimul an, de când a fost declanșată invazia din Donbas, rușii au acuzat România că livrează arme în Ucrana, pentru a prelungi conflictul. Astfel, Kremlinul a pus România pe lista țărilor neprietenoase.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a susținut că „al cincilea pachet” de ajutor militar pe care Bucureștiul l-ar fi aprobat include „arme de calibru mic, muniții și componente pentru echipament militar”.

„Aceasta este prima oară când s-a aflat atât de explicit și public, deși anterior pe platformele social media au apărut înregistrări video care arată folosirea unor obuze fabricate în România de către forțele armate ucrainene”, și-a continuat ea discursul în fața jurnaliștilor ruși.

Ea a mai spus că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul ‘umanitar’ acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă ‘umanitar’”, a acuzat ea.

„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”, a cerut Zaharova.

„Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime”, a mai spus ea.

„Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște ‘dezvăluiri’ despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, a conchis ea.

 

Klaus Iohanns, comentariu pe tema conflictului din Ucraina: „Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului”

 

Într-o conferință de presă susținută de către Klaus Iohannis, în contextul conflictului din Ucraina, președintele a precizat că instituțiile statului român nu trebuie să vorbească prea mult despre ajutoarele pe care le oferă statului vecin.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

El și-a reiterat poziția în timpul unei alte conferințe de presă, afirmând că „e înțelept să nu dai informații vitale adversarului”.

„Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului. Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”, a declarat Werner Iohannis.

De asemenea, de curând, Bogdan Aurescu a fost „băgat în corzi” de BBC. Jurnaliștii britanici l-au criticat pe ministrul MAE pentru că nu anunță public ce presupune, de fapt ajutorul pe care România îl oferă Ucrainei.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un turist român ajuns pe plaja din Olimp: ”Unde trăim, în Africa de Sud?”
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Decizie finală! Ce se întâmplă cu taxele în 2025
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia. Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore
Capital.ro
Bani pentru FEMEILE din România. 4 septembrie, data limită la dosar. Mii de euro de persoană
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Emisarii armean și turc s-au întâlnit la graniță pentru normalizarea relațiilor bilaterale
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?