S-a aflat marele secret al sopranei Angela Gheorghiu. Cântăreața a publicat, în 2021, o carte autobiografică în care a vorbit despre greutățile din perioada comunistă, însă nu a menționat acest episod în care a fost racolată de către agenții Securității.
Într-un capitol dedicat perioadei comuniste care s-a suprapus anilor ei de studenție, artista vorbește despre condițiile grele din acele vremuri, despre frig și sărăcie, despre cum artiștii erau obligați să performeze ode aduse cuplului Ceaușescu.
Citește și: Cezar Ouatu a desfiinţat-o pe fosta sa iubită, Angela Gheorghiu. „Nu mi-am dorit să fiu prietenul ei!”
La peste trei decenii de la căderea regimului comunist, arhivele Securității continuă să producă surprize. Investigațiile unui cercetător, Emilian Tilibașa, acreditat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), au scos la iveală un element din biografia Angelei Gheorghiu despre care soprana de renume internațional a preferat să nu vorbească până acum.
În vara lui 1987, când era în anul III de facultate, soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS cu cota R 079764.
Dosarul este compus dintr-un raport cu declarațiile altor surse ale fostei poliții politice despre noua recrută, actul de colaborare semnat și o notă informativă scurtă, prin care Angela Gheorghiu caracteriza pozitiv un membru al corului Patriarhiei Române. În total, conține 20 de filel, scrie Libertatea.ro.
După criticile aduse dirijorului Cristian Măcelaru sau regretaților artiști George Enescu și Maria Tănase, soprana face noi declaraţii controversate. Angela Gheorghiu (57 de ani) a criticat încă o dată țara natală, susținând că puține lucruri s-au schimbat în România după căderea comunismului.
„Am fost un copil foarte fericit, uneori eram atât de fericită încât nu puteam îndura. Am fost un copil-minune. Mi-am dat seama că vocea mea îi face pe oameni fericiți, că îi poate face să plângă. Aveam o casă frumoasă, cu grădină, aveam animale, dar nu realizam că trăiam într-o țară dură, comunistă. Nu realizam cât de greu era pentru părinții mei să facă rost de mâncare, nu-mi dădeam seama că nu ai dreptul să spui nimic politic. În opinia mea, nimic nu s-a schimbat în afară de faptul că avem dreptul la liberă circulație. Mentalitatea e aceeași în țara mea”, a declarat Angela Gheorghiu pentru Sunday Independent.