Persoana care se face vinovată de „scandalul dronelor”a fost identificată până la urmă. Este vorba despre un ziarist de la publicaţia Al Jazeera care a folosit numai un singur aparat de acest gen pentru a obţine imagini deasupra Parisului.
Drona ziaristului a făcut mai multe zboruri nocturne deasupra capitalei franceze, dar fără autorizaţie. Acum, jurnalistul a fost condamnat la plata unei amenzi de 1.000 de euro pentru că nu a avut autorizaţie pentru a lua imagini. Drona a zburat şi deasupra reşedinţei preşedintelui Franţei, Francois Hollande – Palatul Elysee, scrie presa franceză.
Jurnalistul Tristan Redman, un britanic de 34 de ani, și doi colegi de-ai săi, au fost plasați în arest preventiv la 25 februarie, după ce au lansat o dronă în vestul Parisului, deasupra zonei Bois de Boulogne. Zborurile fără autorizație ale dronelor sunt interzise la Paris. Numai pilotul, Tristan Redman, a fost trimis în judecată, celelalte două persoane implicate fiind disculpate și eliberate.
Poliția a exclus orice legătură între acest dosar și zborurile nocturne semnalate săptămâna trecută deasupra Parisului și rămase până astăzi inexplicabile.
‘Sunt doar ziariști care au vrut să își facă meseria’, a spus marți Francis Szpiner, avocatul lui Redman. ‘Trebuie totuși ca această practică să înceteze’, i-a răspuns magistratul care a decis amenda. ‘Prima infracțiune este scuzabilă, dar nu poate continua’, a fost avertizat ziaristul, potrivit Agerpres.
Tristan Redman a primit drona în luna noiembrie de la biroul din Londra al postului. El i-a recrutat pe ceilalți doi reporteri, de 52 și 68 de ani, pentru realizarea reportajului său.
Poliția franceză este în alertă din toamna trecută din cauza numărului tot mai mare de zboruri ale dronelor în Franța, în mai multe locuri considerate sensibile — centrale nucleare, o bază militară strategică, președinția franceză.