Gândacii de bucătărie, alături de alte insecte, pot supravieţui săptămâni întregi decapitate. Un fiziolog şi biochimist american, Joseph Kunkel, profesor al Universităţii din Massachusetts, care ani întregi a cercetat dezvoltarea acestor creaturi, a venit cu un răspuns plauzibil.
Citeşte şi Fascinanta lume a gândacilor, aşa cum nu se vede cu ochiul liber GALERIE FOTO
În primul rând, dacă un om este decapitat, acest lucru duce la pierderea sângelui şi la scăderea presiunii acestuia, substanţa lichidă fiind necesară pentru transportul oxigenului şi a altor substanţele nutritive către ţesuturile vitale. Mai mult, oamenii respiră pe nas şi pe gură, iar creierul coordonează toate funcţiile corpului. Gândacii de bucătărie funcţionează diferit.
Aceste insecte nu au o presiune a sângelui ca cea a oamenilor, deoarece nu au reţele vaste de vase de sânge sau capilare care au nevoie de presiune astfel încât să pună sângele în mişcare.
„Ei au un sistem circulator deschis, care nu necesită prea multă presiune. După ce le tai capul, de cele mai multe ori gâtul se sigilează imediat doar prin coagularea sângeului din zona respectivă, motiv pentru care nu există sângerare necontrolată„, a explicat profesorul.
În acelaşi timp, gândacul nu respiră pe gură, ci pe o serie de găuri mici distribuite pe toată suprafaţa corpului şi nu are nevoie de creier pentru a controla respiraţia. Mai mult, sângele creaturii nu transportă oxigenul în corp. În schimb, aerul ajunge direct la ţesuturi printr-o serie de „tuburi” microscopice.
Citeşte şi Nu o să-ţi vină să crezi! Vezi unde se pot ascunde gândacii de bucătarie VIDEO
Privind hrana, gândacii de bucătărie au sânge rece şi nu au nevoie de foarte multă hrană. Ei pot trăi săptămâni întregi cu o masă pe care au luat-o la un moment dat. Atât timp cât nu sunt mâncaţi de animale, gândacii pot trăi săptămâni întregi fără cap, asta în cazul în care nu se infectează cu un virus sau o bacterie.
Inedit este faptul că şi capul insectei poate supravieţui câteva zile, timp în care îşi mişcă antenele. Ceea ce uimeşte la aceste creaturi este faptul că organismul poate trăi fără creier din cauza aglomerării de ţesuturi nervoase care sunt distribuite pe toată suprafaţa corpului.
„Ei pot sta în picioare, reacţionează la atingeri şi se pot mişca, cu toate că nu mai au cap„, a conchis cercetătorul.