S-a aprobat metodologia de organizare şi desfăşurare a procesului de obţinere a atestatului de abilitare

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a aprobat, prin ordin, Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare, document publicat în Monitorul Oficial nr. 107/10.02.2015.
Roxana Gagiu
13 feb. 2015, 12:55
S-a aprobat metodologia de organizare şi desfăşurare a procesului de obţinere a atestatului de abilitare

Abilitarea reprezintă certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat. Atestatul de abilitare este acordat prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, la propunerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Pentru a se înscrie în vederea obţinerii atestatului de abilitare, un candidat trebuie să îndeplinească standardele minimale, identice cu standardele de acordare a titlului de profesor universitar, respectiv de cercetător ştiinţific I (CS I), stabilite de CNATDCU şi aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.

Susţinerea în sesiune publică a tezei de abilitare şi obţinerea atestatului de abilitare se realizează numai în cadrul unei Instituţii Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD)/Instituţii Organizatoare de Doctorat (IOD), în domeniul solicitat de candidat. Teza de abilitare relevă capacităţile şi performanţele didactice şi de cercetare ale candidatului. În conformitate cu prevederile ordinului, IOSUD/IOD elaborează regulamente proprii privind abilitarea, în condiţiile legii, care pot conţine cerinţe şi exigenţe specifice IOSUD/IOD cu privire la abilitare şi la acceptarea conducătorilor de doctorat în şcolile doctorale proprii.

Candidatul poate opta pentru redactarea tezei de abilitare în limba română, caz în care va fi însoţită de un rezumat în limba engleză sau într-o limbă de largă circulaţie internaţională, caz în care va fi însoţită de un rezumat în limba română. Teza de abilitare se susţine, de regulă, în limba română, în cadrul unei sesiuni cu un caracter public.

Dosarul pentru acordarea atestatului de abilitare va include obligatoriu un portofoliu de lucrări ştiinţifice considerate relevante de către candidat, elaborate în domeniul de doctorat vizat, precum şi o listă de lucrări semnate de candidat. Comisia de specialitate analizează dosarul de abilitare, înaintea susţinerii publice, şi poate solicita alte lucrări ştiinţifice sau documente relevante pentru activitatea ştiinţifică, profesională şi academică a candidatului.

Comisia de specialitate pentru evaluarea tezei de abilitare este alcătuită din 3 membri, specialişti cu renume în domeniul de doctorat vizat de candidat, care deţin calitatea de conducător de doctorat.

Minimum 2 dintre membrii comisiei de specialitate trebuie să nu fie cadre didactice titulare sau cercetători în cadrul instituţiei care organizează procesul de obţinere a atestatului de abilitare sau în cadrul instituţiei din care provine candidatul, dacă acestea sunt distincte.

Ulterior susţinerii tezei de abilitare, IOSUD/IOD transmite Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice/CNATDCU, dosarul candidatului împreună cu raportul de evaluare care cuprinde propunerea de acceptare sau respingere a tezei de abilitare, precum şi motivaţia deciziei luate, pentru analiză şi decizie.

Comisia de specialitate a CNATDCU analizează dosarul de abilitare şi propune Consiliului general al CNATDCU acordarea sau neacordarea atestatului de abilitare, pe baza unei rezoluţii motivate. Pe baza validării de către CNATDCU a rezoluţiei favorabile de acordare a atestatului de abilitare se emite, pentru fiecare candidat, ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, care reprezintă atestatul de abilitare.

Acest ordin se transmite către IOSUD/IOD unde a fost susţinută teza de abilitare, cu obligaţia ca această instituţie de învăţământ superior să îl comunice candidatului.

În cazul în care CNATDCU validează rezoluţia de neacordare a atestatului de abilitare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice transmite această rezoluţie IOSUD/IOD, cu obligaţia ca această instituţie de învăţământ superior să o comunice candidatului, şi returnează dosarul de abilitare.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Traian Băsescu cutremură România: Este inadmisibil, nu pot accepta că s-a întâmplat așa ceva!
Playtech.ro
Tipul de pește pe care nu ar trebui să îl consume pisicile. Veterinarii nu îl recomandă, poate fi periculos pentru sănătatea lor
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Mare greșeală când încui ușa. Te poți trezi cu locuința spartă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
România, zguduită de trei cutremure în această dimineață! Unde au fost înregistrate seismele și ce magnitudine au avut
Cancan.ro
Anunț trist făcut de meteorologii Accuweather: În București, primăvara vine abia în luna mai
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cristela Georgescu îi ia locul lui Călin Georgescu? Ce va face dacă soțul ei va fi interzis de CCR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Friedrich Merz este posibilul viitor cancelar al Germaniei cu planuri pentru un viitor european consolidat
MediaFlux
CINE e în SPATELE lui CĂLIN GEORGESCU! S-a AFLAT de abia ACUM! NU e PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar