S-a aprobat vaccinul AstraZeneca/ Oxford. UE a autorizat vineri comercializarea vaccinului AstraZeneca/Oxford împotriva COVID-19, al treilea care va fi aprobat în blocul comunitar după cel al Pfizer/BioNTech şi cel al grupului Moderna, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.
”Aştept să fie livrate cele 400 de milioane de doze conform acordului”, a insistat şefa executivului european pe Twitter, în timp ce AstraZeneca este criticată de mai multe zile de lideri europeni din cauza întârzierilor semnificative ale producţiei de vaccinuri.
UE este într-o dispută cu AstraZeneca, companie care a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a-şi dezvolta vaccinul, după ce producătorul farmaceutic a anunţat săptămâna trecută că va reduce livrările în primul trimestru din cauza unor probleme de producţie la o fabrică din Belgia.
”EMA a recomandat emiterea unei autorizaţii de punere pe piaţă condiţionată a vaccinului împotriva covid-19 al AstraZeneca (…) la persoane în vârstă de la 18 ani”, a anunţat într-un comunicat autoritatea euroepană de reglementare în domeniu, cu sediul la Amsterdam.
EMA autorizează vaccinul în contextul în care laboratorul britanic se află în centrul unor tensiuni puternice.
Statele membre UE aşteptau cu atenţie această decizie, întrebându-se dacă EMA avea să urmeze sau nu exemplul Comisiei germane de vaccinare, care a recomandat joi ca vaccinul AstraZeneca/Oxford să nu fie folosit la vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani evocând date ”insuficiente”.
Citeşte şi: Ce conţin, de fapt, vaccinurile Pfizer și Moderna. Epidemiologul Doina Azoicăi pune capăt speculaţiilor
EMA a anunţat că nu există ”încă suficiente rezultate la participanţi” în vârstă de peste 55 de ani în vederea calculării eficienţei vaccinului în acest grup de vârstă, dar că ”se aşteaptă la o protecţie”, deoarece s-a identificat un răspuns imunitar.
”Cum există informaţii fiabile despre siguranţă” la persoane în vârstă de peste 55 de ani, ”experţii EMA au apreciat că vaccinul poate fi folosit la persoanele în vârstă”, a anunţat agenţia.
”Informaţii suplimentare sunt aşteptate de la studii în curs, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă”, a adăugat ea.
Vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford este al treilea vaccin care obţine unda verde a EMA, după cele ale Pfizer/BioNTech, la 21 decembrie, şi Moderna, la 6 ianuarie.
O desfăşurare a vaccinului AstraZeneca/Oxford este aşteptată cu nerăbdare de către statele membre, deoarece el prezintă avantajul de a fi mai ieftin decât rivalele sale şi mai uşor de depozitat şi transportat.
O limită de vârstă în accesul la acest vaccin ar fi obligat cea mai mare parte a Guvernelor europene să-şi reexamineze strategia axată asupra vaccinării prioritare a persoanelor celor mai în vârstă, scrie News.ro.
Bruxellesul a adoptat un mecansim de control al exportului vaccinurilor împotriva covid-19 produse în Uniunea Europeană (UE), prin care împiedică ieşirea de pe teritoriul european a dozelor de vaccin destinate europenilor, a anunţat vineri comisarul european însărcinat cu Comerţul Valdis Dombrovskis, reatează AFP.
Comisia Europeană (CE) – asupra căreia se exercită presiuni după ce laboratorul britanic AstraZeneca a anunţat întârzieri în livrări – a adoptat vineri o reglementare care supune vaccinurile unei ”autorizări de export” operată de către statele membre UE, cu scopul de a ”avea informaţii exacte despre producţia de vaccinuri şi (de a şti) unde vor să le trimită întreprinderile”, a anunţat într-o conferinţă de presă vicepreşedintele CE.