Potrivit unui comunicat comun al CJ Suceava şi Prefecturii, autorităţile sucevene au discutat cu firma constructoare SCCF SA Iaşi şi cu reprezentanţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi despre fluidizarea şi creşterea siguranţei traficului pe DN 17, în zona intersecţiei cu şoseaua de centură a municipiului Suceava.
Conform sursei citate, în urma discuţiilor s-a stabilit ca prioritate deschiderea traficului normal prin sensul giratoriu din jurul pilonului supranumit „Zidul Morţii„ după accidentele mortale produse în zonă în ultima perioadă.
Astfel, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi va construi două insule cu parapeţi din beton, care vor separa cele două sensuri de mers pe DN 17, spre Gura Humorului, respectiv municipiul Suceava.
Potrivit Mediafax, totodată, semnalizarea rutieră va fi refăcută pentru noile condiţii de trafic, urmând să fie montate indicatoare verticale şi orizontale care semnalizează circulaţia într-un sens giratoriu, păstrându-se limitarea de viteză în cascadă de la 70 kilometri la oră, 50 şi 30, specifică unui şantier în lucru.
Suplimentar, autorităţile sucevene au solicitat Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi instalarea unui indicator rutier de tip consolă, transversal faţă de axul drumului, la o distanţă de circa 250 de metri de sensul giratoriu pe direcţia Gura Humorului – Suceava, care va furniza informaţii rutiere şoferilor.
„Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că majoritatea şoferilor s-au obişnuit cu soluţia existentă în acest moment, zona va fi monitorizată de agenţi ai Serviciului Poliţiei Rutiere, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, care vor dirija şi supraveghea circulaţia în zonă mai ales în condiţii de vizibilitate redusă”, se mai arată în comunicat.
Aproximativ 500 de persoane au participat, vineri seară, la un marş pe DN 17 până la pilonul care susţine un pod al şoselei ocolitoare a Sucevei, supranumit „Zidul Morţii”, pentru a atenţiona autorităţile să adopte măsuri pentru evitarea producerii de noi accidente mortale.
Acţiunea s-a desfăşurat la o săptămână de la accidentul în care un tânăr de 21 de ani din comuna suceveană Todireşti a murit după ce a intrat cu maşina în pilonul unui pod de pe şoseaua de centură a municipiului Suceava, poliţiştii stabilind că acesta nu a adaptat viteza la condiţiile de ceaţă densă şi mâzgă de pe carosabil.
În noiembrie 2012, un camion încărcat cu lemne a intrat, tot în condiţii de ceaţă densă, în acelaşi pilon, iar cele trei persoane aflate în cabină, între care un copil, şi-au pierdut viaţa.
Şoseaua de centură a Sucevei, în lungime de 12,43 kilometri, este în construcţie din 2008 şi ar fi trebuit finalizată în vara anului 2012. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost depăşit din cauza lipsei finanţării sau a expropierilor.
În zona în care au avut loc accidentele a fost realizat un nod rutier cu un sens giratoriu pe sub şoseaua de centură, care subtraversează, practic, drumul naţional pe două viaducte unite prin pilonul construit în mijlocul DN17. Sub centură, în jurul pilonului ar urma să se circule în sens giratoriu, iar acum şoferii sunt nevoiţi să ocolească pilonul uriaş printr-o singură parte, printr-o curbă.