Copil mort în urma unei BANALE operaţii de polipi. Spitalul se disculpă

Reprezentanţii comisiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu care au anchetat cazul copilului mort în urma unei operaţii de polipi au anunţat, vineri, că au fost respectate circuitele administrative şi profesionale şi că nu au existat erori chirurgicale.
Filip Stan
21 iun. 2013, 16:28
Copil mort în urma unei BANALE operaţii de polipi. Spitalul se disculpă

Preşedintele Consiliului Etic al Spitalului Judeţean Sibiu, medicul Ioan Maniţiu, a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, primele rezultate ale anchetei interne realizate în cazul copilului de trei ani şi jumătate care a murit în unitatea medicală în urma unei operaţii de extirpare a polipilor.

Medicul nu a putut răspunde însă unor întrebări legate de cât de des a intrat asistenta medicală să îl supravegheze pe copil, dacă acesta a primit sau nu calmante după operaţie, de ce a intrat un singur medic în sala de operaţie, şi nu doi, cum se întâmplă la alte spitale, sau în cât timp a intervenit echipa de resuscitare cu aparatură de specialitate, relatează Mediafax.

Actul operator s-a desfăşurat în condiţii normale, au fost respectate circuitele administrative şi profesionale, cu excepţia solicitării acordului informal pentru internare al managerului. Documentaţia medicală (foaia de observaţie) demonstrează că nu au existat complicaţii chirurgicale postoperatorii (obstrucţie mecanică a cailor respiratorii), iar evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale„, a declarat Ioan Maniţiu.

În plus, Ioan Maniţiu a afirmat că „la alterarea stării generale, respectiv stopul cardio-respirator, medicul curant a început resuscitarea cardio-respiratorie şi a solicitat rapid venirea echipei de intervenţie a unităţii de urgenţe, conform protocolului.

„În urma acestor manevre s-a reluat activitatea cardiacă, pacientul fiind transferat la Secţia Clinică ATI, unde au continuat manevrele de salvare şi terapie intensivă”, a adăugat medicul.

Acesta a precizat că medicul curant al copilului, doctorul Gabriel Rusu, a făcut şi anestezia, lucru care se practică în mod curent, nefiind vorba despre o procedură complicată.

Intervenţia chirurgicală pentru polipi se face de rutină cu anestezie făcută de medicul ORL şi nu necesită supraveghere post-operatorie foarte apropiată. Anestezia topică este cel mai uşor de realizat şi cea mai blândă. Practic, se pulverizează cu o substanţă anestezică mucoasa, pe care urmează să se lucreze„, a afirmat Mihai Sava, şeful Secţiei Anestezie Terapie Intensivă.

Ioan Maniţiu a mai spus că „personalul medical a supravegheat sistematic pacientul”.

Ioan Maniţiu şi Mihai Sava nu au putut preciza, de asemenea, de ce operaţia a fost făcută de un singur medic, în condiţiile în care conducerea Spitalului de Pediatrie susţine că sunt necesari doi medici în sală, motiv pentru care nici nu se pot face intervenţiile la Pediatrie, unitatea având doar un medic ORL.

Maniţiu a mai anunţat că în urma incidentului s-a luat decizia ca niciun copil cu afecţiuni ORL să nu mai fie operat la Spitalul Judeţean.

Concluzia a fost că membrii Comisiei de Etică şi Deontologie Medicală, respectiv ai Consiliul Etic, „nu consideră că a fost săvârşită o abatere profesională chirurgicală sau administrativă”, însă medicul Ioan Maniţiu a admis că „mai sunt multe întrebări la care nu există răspuns”.

Un bărbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat, în urmă cu o săptămână, o conferinţă de presă în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru a anunţa că fiul său de trei ani şi jumătate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor realizată în unitatea medicală, bărbatul spunând că este vorba despre un caz de malpraxis.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici: ”Băiatul era singur și
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Ministrul Sorin Grindeanu își cere scuze pentru întârzierea bagajelor pe Aeroportul Otopeni
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'