„Pe parcursul lunii ianuarie, reprezentanții mai multor localități din Republica Moldova au întreprins acțiuni cu caracter antistatal, antipopular și anticonstituțional. Este vorba despre așa-numitele declarații semnate de aleșii locali ai acestor localități,, care au la bază intenții de lichidare a statului Republica Moldova și unirea cu statul vecin – România”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
Şeful statului consideră că acțiunile în cauză „au loc pe fundalul unor campanii fără precedent, desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova, de denigrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, de respingere a conceptului de statalitate. Aceste campanii sunt desfășurate deschis și liber în instituțiile publice din localitățile Republicii Moldova, de așa-numitele forțe unioniste cu caracter anticonstituțional”.
În contextul acestor „acțiuni antistatale ale unioniștilor”, Dodon amintește despre vandalizarea drapelului de stat din interiorul Arcului de Triumf din PMAN, făcând aluzie că unioniștii ar avea legătură cu actul de vandalism. Potrivit sursei citate, aceste acțiuni – care ar submina securitatea națională și integritatea teritorială a R. Moldova – rămân fără reacția instituțiilor responsabile:
„Condamn în cel mai categoric mod acțiunile unor reprezentanți din localitățile Republicii Moldova, dar și indiferența, neglijența sau poate rea-intenția a unor astfel de instituții, cum ar fi SIS-ul, MAI, Procuratura Generală, care ar trebui să contracareze aceste manifestări”, mai spune Dodon.
Dodon a cerut Guvernului, Parlamentului și altor instituții „să ia atitudine față de aceste fenomene distructive în cel mai scurt timp, să condamne și să inițieze procedura de tragere la răspundere a tuturor celor care se fac vinovaţi de aceste acțiuni”. De asemenea, Dodon a cerut convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia să se ia atitudine faţă de acțiunile respective, informează deschide.md
Citeşte şi Traian Băsescu: Patru comune din Republica Moldova au semnat că vor unirea cu România
Preşedintele a mai pomenit și despre statalitatea moldovenească, care ar avea peste 700 de ani, și despre importanța păstrării ei.
Amintim că 7 de sate din Republica Moldova au votat acorduri de revenire la patria-mamă. Este vorba de comuna Puhoi raionul Ialoveni, satul Văsieni din raionul Ialoveni, Opaci din raionul Căuşeni, comuna Parcova din raionul Edineţ, satul Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă, Bardar şi Ruseştii Noi din raionul Ialoveni.
De asemenea amintim că consilierul lui Dodon pentru domeniul juridic şi relaţiile instituţionale Maxim Levedinschi a sesizat Serviciul amintit în legătură cu faptul că la Ialoveni, printr-o dispoziţie a preşedintelui acestui raion, a fost declarat „Anul 2018 – Centenarul Unirii”, fapt ce presupune organizarea mai multor evenimente consacrate Marii Uniri.