S-a dat lege! Angajații de la stat și privat pot lucra doar șase ore pe zi și vor primi salariul integral

O categorie de angajați, de la stat sau privat, își va putea reduce programul de muncă de la opt ore la șase ore. Legislația actuală prevede anumite drepturi și beneficii pentru aceste persoane.
Alina Costache
28 mart. 2025, 19:44
S-a dat lege! Angajații de la stat și privat pot lucra doar șase ore pe zi și vor primi salariul integral
Angajații care pot lucra doar șase ore pe zi

Potrivit predvederilor Codului Muncii și OUG 96/2003, gravidele pot beneficia de reducerea programului de lucru cu până la o pătrime (de exemplu, de la opt ore la șase ore pe zi) fără reducerea salariului, dacă acest lucru este recomandat prin certificat medical.

Femeile însărcinate nu pot fi obligate să lucreze în medii toxice, cu temperaturi extreme sau în condiții care le pot afecta sănătatea. Dacă locul de muncă implică astfel de condiții, angajatorul este obligat să le ofere un alt post sau să le acorde concediu de risc maternal.

Citește și: Sporuri uriașe pentru bugetari. Cine sunt angajații la stat care au primit cele mai mari sume

Gravidele nu pot fi obligate să lucreze noaptea sau să facă ore suplimentare. Nu pot fi obligate să efectueze deplasări în interes de serviciu fără acordul lor.

Se poate acorda și un concediu de risc maternal. Se acordă dacă angajata nu poate fi mutată pe un post mai sigur. Acesta este plătit cu 75% din salariu, fiind suportat din fondul de asigurări sociale. Se poate lua înainte sau după naștere, dar nu poate depăși 120 de zile. Ulterior, se poate lua concediu de maternitate.

Concediul de maternitate este de 126 de zile (63 înainte de naștere și 63 după) și este plătit cu 85% din media veniturilor pe ultimele șase luni,

Este obligatoriu să iei cel puțin 42 de zile după naștere (postnatal), restul zilelor putând fi distribuite în funcție de recomandarea mediculu.

Cine poate beneficia de concediu maternal

  • Femeile salariate care contribuie la sistemul de asigurări sociale de sănătate (CAS) cel puțin o lună în ultimele 12 luni.
  • Persoanele fizice autorizate (PFA), cele cu contracte de drepturi de autor sau alte forme de venit trebuie să contribuie la CAS pentru a beneficia.

Cuantumul indemnizației este 85% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni din cele 12 luni anterioare. Indemnizația este scutită de impozit (nu se plătește 10% impozit pe venit), dar se reține 10% contribuția la sănătate (CASS).

Cum se obține concediul maternal

Se solicită concediul medical de la medicul de familie sau medicul specialist. Se depune cererea împreună cu certificatul medical la angajator. Angajatorul depune documentele la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru decontare. Concediul de maternitate nu trebuie confundat cu concediul de creștere a copilului!

Concediul de creștere a copilului este un drept acordat părinților pentru îngrijirea copilului până la o anumită vârstă, fiind însoțit de o indemnizație lunară.

Citește și: Harta orașelor din România cu cele mai mari salarii. Domeniile în care angajații sunt bine plătiți

Cine poate benficia:

  • Părintele (mamă sau tată) care îndeplinește următoarele condiții:-A realizat venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. Veniturile pot proveni din salarii, activități independente, drepturi de autor etc.

Durata concediului. Părintele poate opta pentru una dintre cele două variante: până la 2 ani (sau 3 ani pentru copilul cu handicap) sau până la 1 an, cu un stimulent de inserție mai mare dacă revine la muncă mai repede.

Indemnizația de creștere a copilului

  • 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni din cei 2 ani anteriori nașterii
  • Minim: 1.500 lei/lună (valabil și în 2025).
  • Maxim: 8.500 lei/lună.
  • Indemnizația este scutită de impozit, dar se plătește contribuția de sănătate (CASS – 10%).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Vești proaste! Pensiile vor fi livrate mai târziu în luna mai
Cancan.ro
Catinca Roman, prima reacție după ce s-a aflat că fiica ei a DISTRUS două apartamente: 'S-au întâmplat niște lucruri...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Dezvăluiri: Judecătorul care a suspendat anularea alegerilor, presat să urgenteze decizia. Cum a răspuns magistratul ploieștean
MediaFlux
Român reținut în Rusia pentru spionaj. Ce ar fi făcut tânărul de 23 de ani pentru Ucraina | VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul