Imediat după miezul nopţii, în Capitală au început să apară afişele electorale. „Ne descurcăm. Sunt şi uşor de lipit. Până acum am lipit vreo 500 de afişe, că ne-am apucat de la 12 noaptea”, a declarat un tânăr care lipea afişe pentru un partid.
Mai greu este cu instalarea bannerelor pe stâlpii de iluminat, în acesta caz randamentul fiind mult mai redus. Astfel, o echipă a reuşit să posteze doar 20 de bannere.
Amenzile pentru cei care distrug, murdăresc sau deteriorează afişele sunt cuprinse intre 1.000 şi 2.500 lei.
La Târgu Jiu, în colegiul în care candidează liderii PSD şi ai PPDD, Victor Ponta, respectiv Dan Diaconescu, candidaţii şi-au împărţit panourile electorale astfel încât să nu apară certuri din cauza locurilor de afişaj. „Orice campanie este dificilă. Asta probează tăria de caracter, puterea psihică şi fizică a candidaţilor. Din păcate, la noi e şi puţin colorată, dar sperăm să terminăm cu bine”, a declarat unui din protagoniştii campaniei din Gorj, senatorul Toni Greblă.
La Suceava, stafful de campanie al unei formaţiuni politice nu a mai avut răbdare până la 12 noaptea, aşa că au început să lipească afişele cu o oră înainte. Rivalii de la cealalată alianţă au aşteptat răbdători, unul dintre candidaţi ţinând morţiş să fie primul care lipeşte un afiş cu chipul lui. Între timp, concurenţa umpluse oraşul cu afişele proprii.
În schimb, în inima Ardealului, la Cluj, lucrurile se desfăşoară mai molcom astfel încât vineri dimineaţă multe dintre panourile destinate afişajului electoral erau goale.
În paralel cu acţiunile din teren, mulţi dintre candidaţii şi-au dezvăluit afişele electorale şi sloganurile în mediul online, fie pe site-urile personale, fie pe profilul de facebook
Candidaţii la alegeri nu vor mai putea oferi alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei şi obiecte de propagandă electorală precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuşi inscripţionate cu însemne electorale.
Noua regulă a fost introdusă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de marţi, a anunţat ministrul de Interne, Mircea Duşa.
El a arătat că legislaţia actuală stabileşte că tentativa, promisiunea şi darea de bani şi obiecte de folosinţă în scopul determinării alegătorilor de a vota într-un fel sau altul se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani, fiind însă exceptate „obiectele cu caracter simbolic”, care nu erau însă definite.
Prin ordonanţa de urgenţă aprobată marţi, Guvernul a detaliat care sunt obiectele ce pot sau nu pot fi folosite în campania electorală. Astfel, în categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau mărfurile nealimentare, exceptate fiind doar materiale şi obiecte de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor.
Sunt exceptate şi alte obiecte de propagandă electorală inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără însă să poată face parte din categoria alimentelor, băuturilor alcoolice sau nealcoolice şi produselor din tutun.