Comenzi pe bandă rulantă la produsele tradiționale din carne de porc. Doar o lună și puțin ne mai desparte de Crăciun, iar oamenii au început deja pregătirile pentru mesele festive din perioada sărbătorilor. Totuși cei mai mulți români, în special cei care locuiesc la oraș, nu dispun de spațiul sau de timpul necesar pentru a cumpăra un porc întreg. Din acest motiv, crescătorii de porci pun la dispoziția clienților și produse tradiționale gata făcute, iar comenzile au început deja să curgă.
Citește și: Beneficiile incredibile ale consumului de slănină de porc. Specialiștii spun că e foarte sănătoasă
Crescătorii de porci din județul Gorj primesc deja comenzi pentru produse tradiționale de Crăciun. Aceștia se pregătesc să ofere clienților opțiuni variate, inclusiv produse din carne de porc proaspătă și preparate tradiționale precum cârnați, caltaboși, șunci, și alte delicatese din carne de porc. Această inițiativă vine în întâmpinarea cererii crescânde de produse specifice sărbătorilor de iarnă, iar fermierii își ajustează producția pentru a satisface nevoile pieței locale. Astfel, clienții au posibilitatea să își asigure din timp preparatele tradiționale pentru masa festivă de Crăciun, sprijinind în același timp producătorii locali și tradițiile culinare specifice regiunii.
Porcul de Crăciun este sfânt pentru români. Fie că îl iau direct de la țară, fie că îl cumpără din târguri sau din supermarket, sub formă de cârnați, caltaboși și șunculiță afumată, românii nu renunță la bucatele tradiționale, chiar dacă între timp s-au mai rafinat și gusturile, iar colesterolul este combătut cu mușchiuleț de porc vietnamez. Pesta porcină a mai bulversat însă tabieturile culinare ale românilor, care ajung să facă eforturi uriașe pentru a ajunge la produse autohtone.
Pe Internet, anunțurile cu porci de vânzare s-au înmulțit. În același timp, și legea s-a schimbat, comercializarea animalelor făcându-se acum în condiții mult mai stricte.
Românii înclină să cumpere porcul de Crăciun întreg și caută să-l achiziționeze direct de la producător. Dincolo de prețul mai mic, contează și calitatea cărnii, spun mulți.
De anul acesta, legea care reglementează vânzarea porcilor crescuți în gospodării s-a schimbat. Printre altele, crescătorii sunt obligați să întocmească un dosar pentru a putea vinde animalele în piețe.
Totuși, având în vedere nemulțumirile crescătorilor, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a decis ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, porcii crescuți în gospodării să poată fi comercializați de către persoanele fizice.
„Sigur, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a spus ministrul Florin Barbu.