Banca de celule stem deschisă la Institutul Fundeni are deocamdată stocuri doar de la rudele donatoare. Carmen Orban, managerul spitalului, a declarat pentru România TV: „O bancă nu costă mult, 250.000 euro, pe cand tranferul unui pacient în străinătate costă 100.000 de euro. Costurile sunt imense. De ce să nu cheltuim aceşti bani la noi în ţară şi să efectuăm acest transplant la noi în ţară, în aceleaşi condiţii ca afară„.
Celulele stem sunt recoltate de la pacient şi ajung în această încăpere unde aerul are o puritate de peste 99 la sută. Mai apoi pungile cu celule sunt introduse în azot lichid şi stocate la o temperatură de minus 190 de grade Celsius.
Cristina are 32 de ani şi este unul dintre bolnavii de leucemie. Ea luptă cu boala de câteva luni. Pentru că nu a găsit un donator compatibil în familie trebuie să se trateze în străinătate. „Aş fi preferat să îl fac în ţară, deoarece costurile sunt mai mici decât ce implică plecarea, dar nu se poate„, a declarat ea pentru România TV.
La rândul ei, Aurora Dragomirişteanu, preşedintele Registrul National al Donatorilor Voluntari de celule stem Hematopoietice, spune: „Numărul anual de pacienţi care au nevoie de transplant este de 100, dar el va creşte„.
Autorităţile lucrează acum la Registrul Naţional de Donatori Voluntari. Când va fi gata, medicii vor putea recolta celule stem de la donatori neînrudiţi. Mai mult de atât, românii vor avea acces la alte bănci de celule stem din Europa şi invers.