Povestea începe acum 10 ani, când rămășițele lui Ata ar fi fost găsite într-o pungă într-un oraș-fantomă în deșertul Atacama din Chile. Ata ajuns de atunci într-o colecție privată de la Barcelona, potrivit Science Mag.
În toamna anului trecut, imunologul Garry Nolan, directorul National Heart, Lung and Blood Institute al Universităţii Stanford din California, a auzit despre Ata de la un prieten şi a decis să pună capăt speculaţiilor. Descoperirile sale sunt cu adevărat uluitoare.
Printre anomalii vizibile, Ata are 10 coaste în loc de 12, cum este normal, și un craniu grav diform. El măsoară doar 15 cm.
„ADN-ul este modern, abundent și de înaltă calitate”, spune Garry Nolan, indicând că scheletul este, probabil, vechi de câteva decenii.
Nolan susţine că Ata aparţine incontestabil acestei lumi. Nolan a concluzionat că Ata „este om, nu există nicio îndoială despre asta.” Mai mult decât atât, ADN-ul scheletului arată că mama sa provenea de pe coasta de vest a Americii de Sud, mai precis, Chile.
Între timp, după examinarea cu raze X, Nolan a concluzionat că dezvoltarea scheletului, în funcţie de densitatea lamei epifizare a genunchilor, în mod surprinzător, pare să fie echivalentă cu cea a unui copil de 6 – 8 ani. În cazul acesta, există două posibilități, spune Nolan. Una este că Ata s-a născut cu o formă severă de nanism sau că Ata, care are mărimea unui fetus de 22 de săptămâni, a suferit de o formă severă a unei boli rare de îmbătrânire rapidă, progeria, și a murit în uter sau după naştere prematură.