Echipa de cercetători susţine că acumulările de peroxid de hidrogen apar ca urmare a unei cantităţi masive de „stres oxidativ epidermic”, scrie descopera.ro.
În 2011, Robert Lefkowitz a condus un grup de cercetători ce a descoperit că stresul provoacă eliberarea unui număr de neurotransmiţători care joacă un rol important în reacţia „luptă sau fugi”. În mod normal, aceşti neurotransmiţători sunt eliberaţi pentru o perioadă scurtă, având efecte benefice.
Producţia pe termen lung a acestor neurotransmiţători, însă, poate provoca daune ADN-ului. Cercetătorii conduşi de Lefkowitz au arătat că aceste daune stimulează îmbătrânirea, creşterea tumorilor, pierderea sarcinilor, probleme psihiatrice şi încărunţirea părului.
În noul studiu, experţii au analizat un grup internaţional de 2,411 de pacienţi care sufereau de vitiligo. Pacienţii au fost trataţi cu un medicament cunoscut ca pseudocatalază activată de lumina soarelui, iar în urma administrării s-a constatat că pigmentul pielii şi al genelor revenise.
Gerald Weissman, redactorul şef al FASEB Journal, susţine că acest tratament ar putea fi dezvoltat pentru a permite „repigmentarea” părului grizonant, sau prevenirea albirii firelor de păr.
„De multe generaţii, s-au născocit diferite remedii pentru ascunderea şuviţelor albe de păr, dar acum, pentru prima dată, a fost dezvoltat un tratament”, a declarat acesta.