Da, ați citit bine. Noul organ a fost identificat în timp ce echipa de cercetători se ocupa de cu totul altceva – mai exact, realiza un studiu despre cancer, notează themirror.
Performanța aparține cercetătorilor olandezi care, în timp ce voiau să deslușească misterele cancerului de prostată, au constatat că munca lor are un rezultat cât se poate de neașteptat: au descoperit un organ la partea complet opusă a corpului!
Noul organ este, de fapt, o glandă, căreia oamenii de știință i-au dat deja un nume: glanda salivară tubară. Această glandă se află în spatele nasului, în apropiere de locul unde converg cavitatea nazală și gâtul, chiar în spatele feței. Cercetătorii presupun că glanda nou descoperită are rolul de a umezi partea superioară a gâtului, din spatele nasului și gurii.
Descoperirea a fost posibilă deoarece pacienților incluși în cercetare le-a fost injectat un tip de glucoză care evidențiază tumorile, făcându-le să strălucească pe scanări. Strălucirea, datorată unei proteine, evidențiază în mod normal celulele afectate de cancerul de prostată. Spre totala surprindere a cercetătorilor, în timpul testelor au început să strălucească și pete din capul uman, iar astfel a fost găsită glanda salivară tubară.
Testele ulterioare au evidențiat aceeași glandă la alți o sută de pacienți, moment în care oamenilor de știință le-a fost clar: toți oamenii au această glandă.
Până acum, cărțile de anatomie numărau trei tipuri de glande salivare. Prima glandă se află lângă urechi, a doua, sub maxilar, iar cea de-a treia, sub limbă.
Glandele salivare produc în total circa un litru de salivă pe zi, cantitate utilă la „o mulțime de lucruri ce ne fac să ne bucurăm de viață”, spune chirurgul și cercetătorul Matthijs Valstar.
Citește și Câți bani face Andreea Esca din afacerile pe care le deține. Profitul înregistrat este spectaculos
Identificarea noii glande este o surpriză pentru toată lumea medicală. Practic, nimeni nu se aștepta ca acum, în secolul 21, să se descopere ceva nou în corpul uman, despre care se credea că știm… aproape totul.
Studiul care a dus la descoperire a fost făcut la Institutul de Cancer din Țările de Jos, iar rezultatele lui au fost publicate în Radiotherapy and Oncology.