Cancerul ovarian este dificil de detectat, întrucât simptomele specifice lui, precum dureri abdominale, balonare persistentă şi digestie dificilă, sunt generate şi de alte boli.
Citeşte şi Cum poţi afla cu 13 ani ÎNAINTE dacă te poţi îmbolnăvi de CANCER
Primele rezultate ale acestui studiu, realizat de cercetătorii de la University College London pe o durată de 14 ani, pe un eşantion de peste 46.000 de femei, sugerează faptul că aceste tumori pot fi detectate mult mai devreme. Testele sangvine efectuate cu regularitate pot să detecteze aproximativ 86% din totalul cancerelor ovariene în stadii incipiente.
Tumorile ovariane determină o creştere a concentraţiei unei substanţe chimice în organism, denumită CA125, care este utilizată deja ca marker biologic în anumite teste, în cazul persoanelor cu acele simptome. Reprezentanţii asociaţiei UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening au efectuat teste sangvine anuale pe acel eşantion de femei, aflate la menopauză, în 13 clinici din Marea Britanie.
În cadrul studiului s-au monitorizat concentraţiile de CA125 de-a lungul anilor şi, dacă acele concentraţii deveneau foarte mari, femeile respective erau îndrumate spre alte analize medicale şi efectuau o ecografie cu ultrasunete.
Citeşte şi Ai o rană care şi-a schimbat culoarea? S-ar putea să ai cancer de piele. Află simptomele
Rezultatele acestui studiu, publicate în Journal of Clinical Oncology, au arătat că 86% din totalul cazurilor care suferă de cancerul ovarian au putut fi detectate în stadii timpurii, deci tratabile, graţie acestor teste sangvine,
Citeste mai mult in Revista TEO.