Identificarea noului sistem de grupe sanguine se datorează, practic, unei femei însărcinate căreia, în 1972, i s-a prelevat sânge. Odată analizate probele sanguine, medicii au descoperit un lucru bizar: pe toate celule roșii cunoscute la acel moment lipsea o moleculă de suprafață, notează sciencealert.com.
Iar acum, la 50 de ani de la respectiva descoperire, cercetării britanici și cei israelieni au ajuns la concluzia că poate fi definit un nou sistem de grup de sânge.
Ce înseamnă această descoperire? ”Este o realizare imensă și punctul culminant al unui efort de echipă îndelungat. S-a stabili acest nou sistem de grupe de sânge și se poate oferi cea mai bună îngrijire pacienților rari”, a precizat Louise Tilley, hematolog la Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.
Hematologul britanic a mai spus că munca pentru descoperirea noului sistem de grupe sanguine a fost dificilă, întrucât ”cazurile genetice sunt foarte rare”.
Odată cu această descoperire, oamenii de știință au precizat că nu s-au găsit alte anomalii celulare sau boli asociate cu ”mutația” ce ar fi generat noul sistem de grupe sanguine. Cu toate astea, avertizează cercetătorii, astfel de mutații pot avea efecte serioase asupra pacienților. Din acest motiv, ”cu cât înțelegem mai multe dintre ele, cu atât pot fi salvate mai multe vieți”, spun oamenii de știință.
Rezultatele acestei descoperiri au fost publicate în revista de specialitate Blood.
Grupa A, cea mai răspândită în rândul românilor
Majoritatea grupelor de sânge au fost descoperite în secolul 20. Potivit sistemului ABO, grupele sunt de patru tipuri: O, A, B și AB.
În rândul românilor, cea mai răspândită grupă de sânge este A (43 la sută), urmată de O (33 la sută). Grupa B o au 16 la sută dintre români, iar AB, cea mai rară, doar 8 procente.
Sistemul Rh (Rh este o proteină cu rol de antigen, care se poate regăsi la suprafața globulelor roșii), grupele de sânge sunt opt la număr: