Zona montană a județelor Cluj și Covasna se confruntă luni dimineață cu avertizarea unui cod portocaliu pentru vânt, cu viteze ce pot atinge până la 120 km/h.
În Cluj, zona montană de peste 1800 de metri este afectată, unde vântul prezintă intensificări puternice, atingând la rafală viteze de 100…120 km/h. Acesta aduce cu sine viscol și reduce vizibilitatea. Avertizarea este în vigoare până luni la ora 12:00.
În Covasna, avertizarea, care expiră la ora 13:00, se referă la zona montană a județului Covasna, inclusiv localitățile: Întorsura Buzăului, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Ghelința, Bățani, Cernat, Brețcu, Turia, Barcani, Ojdula, Vâlcele, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Hăghig, Micfalău, Bixad, Poian, Aita Mare, Mereni, Malnaș, Moacșa, Estelnic, Comandău. Aici se vor înregistra intensificări puternice ale vântului, cu rafale de 90…120 km/h.
Începând cu 24 decembrie, de la ora 22:00 până în 25 decembrie, ora 22:00, este în vigoare un cod galben de vânt pentru Transilvania și Maramureș, nordul Crișanei și nord-vestul Moldovei, cu viteze generale de 55…65 km/h. La munte, se vor înregistra rafale de 70…80 km/h, iar în zonele înalte, de 90…110 km/h.
Pe arii limitate, vor apărea intensificări ale vântului și în restul teritoriului. În nord-vest, precum și în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, vor exista precipitații moderate, predominant sub formă de ploaie (10…20 l/mp), ceea ce va contribui la topirea stratului de zăpadă.
O avertizare cod portocaliu este valabilă în intervalul: 25 decembrie, ora 02:00 – 25 decembrie, ora 16:00.
”În a doua parte a nopţii de duminică spre luni (24/25 decembrie) şi pe parcursul zilei de luni (25 decembrie, în zona înaltă a Carpaţilor Orientali (în general la peste 1500 m) vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…130 km/h”, conform ANM.
„Din punct de vedere termic, într-adevăr, luni, săptămâna viitoare va debuta cu o vreme deosebit de caldă și vorbim de temperaturi în medie cu 8-14 grade Celsius peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Luni va fi o zi deosebit de caldă, în ziua sărbătorii Crăciunului. Vorbim de maxime la scara întregii țări, care vor atinge valori chiar de 18 grade Celsius, chiar și în Capitală, o maximă de 16-17 grade.
Chiar până la sfârșitul anului este posibil să consemnăm de la o zi la alta mici variații, dar vremea rămâne în continuare deosebit de caldă”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, la o televiziune de știri.
Specialistul spune că deja aria fenomenelor este în diminuare pentru ziua sărbătorii Crăciunului. În zona montană însă semai anunță viscol puternic.
Luni, 25 decembrie, vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă din an. Cerul va fi variabil în sud-vest și parțial în sud, dar va avea înnorări în restul țării. Va ploua local în Maramureș și Transilvania, pe arii restrânse în Crișana și cu totul izolat în rest. Pe crestele montane, în special ale Carpaților Orientali, se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va prezenta intensificări local în Transilvania și Maramureș, în nordul Crișanei și în nord-vestul Moldovei și pe arii mai restrânse în regiunile sudice și estice, cu viteze în general de 55…65 km/h.
La munte vor fi rafale de peste 70…90 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Orientali (în general la peste 1500 m) vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…130 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 și 18 grade, iar cele minime se vor situa între 0 și 10 grade. La sfârșitul intervalului, în vest și în centru, vor fi condiții de ceață.
În București, vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă din an. Temperatura aerului va avea valori cu peste 10 grade mai ridicate decât mediile climatologice, cu o maximă de 16…17 grade și o minimă de 4…6 grade.
Marți, 26 decembrie, în cea de-a doua zi de Crăciun, tot de vreme deosebit de caldă avem parte. Conform meteorologilor, cerul va fi variabil, cu unele înnorări și doar izolat ploi slabe în nord și nord-est. La altitudini foarte mari, trecător vor fi posibile precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special pe creste, unde rafalele vor mai depăși 60…70 km/h, iar pe alocuri și la viteze mai mici (45…55 km/h) și în Maramureș, Crișana și Transilvania.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 și 18 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și 8 grade. Se va semnala ceață, dimineața doar izolat, iar noaptea, local în zonele joase, în special din vest și centru.
În Capitală, temperatură maximă va fi de 15…17 grade, iar minima se va încadra între 3…5 grade.