Maladia a apărut luna trecută în marele oraș Wuhan (11 milioane de locuitori) și a stârnit temeri de o nouă resurgență a SARS, care a ucis peste 600 de persoane în China continentală și în Hong Kong între 2002 și 2003.
Este vorba de un coronavirus din familia SARS, care conține un mare număr de virusuri. Acestea pot provoca boli cel mai adesea benigne la oameni (cum ar fi răceala) dar unii precum SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) sau MERS (Sindromul Respirator al Orientului Mijlociu) au antrenat epidemii grave.
„Un total de 15 cazuri pozitive la acest nou tip de coronavirus au fost detectate” pentru moment, a precizat șeful echipei de experți care a condus studiul.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat rezultatele studiilor de la biroul său din Beijing. „Studii mai aprofundate sunt necesare pentru a determina sursa, modul de transmisie, amploarea contaminării și măsurile pentru a contracara” boala, a declarat într-un comunicat reprezentantul OMS în China, Gauden Galea. „Potrivit autorităților chineze, virusul poate provoca tulburări grave la unii dintre pacienți”, a precizat miercuri OMS, dar „nu se transmite rapid”.
Cel mai recent bilanț oficial al epidemiei vorbește despre 59 de persoane contaminate, la care boala a fost declarată între 12 și 29 decembrie, dintre care șapte în stare gravă și alții în stare stabilă. Opt pacienți, vindecați, au părăsit spitalul. Pacienții afectați sunt plasați în carantină. „Niciun pacient nu a murit până acum”, a precizat comisia, care a menționat că mai mulți pacienți erau vânzători într-un magazin local specializat în vânzare en gros de fructe de mare și pește.
Epidemia apare în contextul în care China se pregătește ca în fiecare an de „cea mai mare migrație din lume” cu ocazia Anului nou lunar, când milioane de oameni părăsesc marile orașe pentru a reveni în zonele rurale din care provin.
OMS nu recomandă nicio restricție de călătorie în China. Ambasada Statelor Unite a recomandat evitarea contactelor cu persoanele bolnave.