S-a dovedit ştiinţific. Pâinea albă poate provoca cancer

Un studiu efectuat in Spania a determinat o legatura directa intre consumul de paine alba o data sau de doua ori pe zi si obezitate. Cercetatorul sef Miguel Martinez-Gonzalez, profesor la Universitatea din Navarra, Spania, si colegii sai au monitorizat 200 de absolventi de liceu spanioli timp de cinci ani.
Iulian Tudor
23 iul. 2014, 12:09
S-a dovedit ştiinţific. Pâinea albă poate provoca cancer

Multi mancau paine integrala si unii amestecau paine alba cu cea integrala, scrie viataverdeviu.ro. Majoritatea nu au aratat nici o tendinta majora catre obezitate. Dar cei ce mancau doar paine alba de doua sau trei ori pe zi au aratat un procent in crestere al obezitatii de 40%.

Citeşte şi Recomandări alimentare pentru prevenirea cancerului

Bine de stiut, dar aceasta concluzie nu ar trebui sa fie ceva extraordinar pentru majoritatea cititorilor ViataverdeViu. Painea alba si produsele de patiserie puternic procesate sunt printre cele mai toxice dintre toate alimentele oferite de industria alimentelor procesate, cu substante otravitoare permise sa ne otraveasca.

Stiinta si dovezile empirice dovedesc ca maiaua si cerealele incoltite dau sanatate

Multi experti nutritionisti considera maiaua si painea din cereale incoltite mai sanatoase decat painea alba din faina albita si graul integral si painea integrala oferite chiar si de magazinele naturiste. Ultimele impartasesc in mare parte proceduri similare care supraincalzesc cerealele si utilizeaza bromura ca parte a proceselor de coacere.

Citeşte şi Mănânci pepene roşu cu pâine? Află de ce greşeşti

Alerta clara: painile cu maia care sunt demne de lauda nu se gasesc pe majoritatea rafturilor din magazine, nici macar in cele naturiste. Ele sunt paini coapte traditional si produse folosind culturi de maia care au fermentat pentru o zi sau mai mult fara interventii artificiale.

Au fost mentionate dovezi stiintifice. Aici este un exemplu luat din alte studii ce dovedesc meritele painii cu maia: un studiu italian, „Painea cu maia facuta din grau si faini nontoxice si crescuta cu lactobacili selectati este tolerata la pacientii cu boala celiaca”, a fost publicat in jurnalul Microbiologia Mediului si Cea Aplicata din februarie 2004.

Cercetatorii au utilizat 17 pacienti cu boala celiaca (intoleranta la gluten) si faina pura, fara chimicale si faina pentru maia puternic fermentata si au concluzionat: „Aceste rezultate au aratat ca o biotehnologie a panificatiei care a utilizat lactobacili selectati, fainuri nontoxice si o perioada lunga de fermentare este o noua unealta pentru micsorarea nivelului de intoleranta fata de gluten la oameni”. Painile din cereale incoltite sunt si ele luate in considerare de multi ca fiind de fapt mai usor de digerat si mai sanatoase decat painile produse comercial din faina alba si integrala. Incoltirea schimba caracteristicile granelor. Acestea fiind pe cale sa devina plante, in acest proces isi schimba caracteristicile.

Metoda traditionala de fermentare a culturilor de maia pentru copt furnizeaza probiotice care vin in sprijinul digestiei si sanatatii. Intocmai precum produsele de soia fermentata fac soia digestibila si sanatoasa, la fel si maialele fermentate pentru paine.

Exista pe piata din Romania, chiar daca mai scumpe, produse de panificatie din grau incoltit. Asigura-te doar ca alegi produse din surse organice, care nu contin bromuri si este utilizata doar faina nerafinata.

Cancer pe paine

Bromatul de potasiu (KBrO3), a fost aprobat pentru a fi utilizat la coacerea produselor de panificatie de zeci de ani. Problema este ca bromurile sunt perturbatori endocrini care blocheaza tiroida, impiedicand-o sa absoarba nutrientul ei principal, iodul. Dupa ce unele studii japoneze au aratat ca bromurile sunt puternic cancerigene la sobolanii de laborator, multe natiuni au interzis bromurile in paine. Nu s-a intamplat asta si aici, in Romania, tara despre care se stie ca este pe lista experimentelor alimentare.

Cauta si evita produsele de panificatie care listeaza pe insiruirea de ingrediente „bromatul de potasiu”, „faina bromurata” sau „bromura de metil”.

Aloxan, un ingredient foarte periculos

Procesul sintetic de rafinare si albire utilizeaza cloruri pentru a albi graul macinat. Acestea produc un compus numit „aloxan”, pe care nu il vei vedea pe nici o lista de ingrediente, deoarece este un produs secundar al procesului. Aloxanul este utilizat pentru a induce diabetul la animalele de laborator in scopuri de testare medicala .

Aloxanul apare in toate painile albe produse comercial in cantitati mari si in alte produse de panificatie. Acesta mai este un factor probabil in cauzarea obezitatii si diabetului printre consumatorii unei diete standard. Insa aloxanul nu este singurul factor din paine ce poate determina aparitia diabetului sau a obezitatii. Concentratia masiva de carbohidrati(zaharuri) poate face ca numai cateva felii de paine alba pe zi sa fie un risc extrem pentru a te trezi cu astfel de probleme grave de sanatate.

Painea alba prosteste

Este o expresie pe care unii dintre noi am auzit-o de mici: „painea alba prosteste”. Di desi de multe ori luata in gluma, aceasta idee pare sa fie cat se poate de adevarata. Si ne putem da seama foarte clar de acest lucru avand in vedere procesul de metabolizare al painii albe in organism.

In momentul in care boabele de grau sunt transformate din forma lor intreaga , integrala in faina alba, sunt eliminate o serie importanta de minerala, vitamine si grasimi, ramanand numai carbohidratul. Odata ajuns in organism aceasta forma de carbohidrat are nevoie de toti cofactorii care erau in bobul de grau, in starea sa integrala, pentru a se metaboliza. Insa pentru a transforma carbohidratul in energie , corpul are nevoie in primul rand de o serie de vitamine B si in special de vitamina B1(tiamina) careia i se mai spune si vitamina performantelor intelectuale.

Cum corpul nu are de unde sa ia cofactorii(ce au fost eliminati din bobul integral in momentul rafinarii) atunci corpul va lua aceste elemente din propriile rezerve, implicit va consuma cantitati mari de vitamina B1 din propriile stocuri avand ca rezultat logic o scadere a performantelor intelectuale. Acest lucru se intampla cu toate alimentele rafinate si procesate si sunt foarte multe. Acesta este principalul motiv pentru care noi incurajam masiv consumul de alimente integrale, proaspete si cat mai putin procesate.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'