Petrică Mîțu Stoian a încetat din viață pe 6 noiembrie 2012 la Spitalul Județean Reșița, unde a ajuns în şoc septic. Acesta fusese transportat de urgență de la Clinica Nera unde fusese supus unei proceduri în camera hiperbară. Artistul rămăsese cu sechele după COVID și auzise că tratamentul cu oxigen hiperbaric i-ar fi benefic. Din păcate, tratamentul din camera hiperbară i-a fost fatal. Clinica Nera a fost închisă imediat după tragedie, iar reprezentanții clinicii au încercat redeschiderea ei.
La doi ani jumate de la moartea artistului, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis ca instituția medicală să rămână închisă.
„Respinge recursul declarat de Clinica Nera SRL împotriva sentinţei civile nr. 298 din 9 iunie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în hotărâre.
De asemenea, reprezentanții clinicii au primit și o amendă în valoare de 80.000 de lei, dar aceștia au încercat au încercat anularea sancțiunii. Pentru că nu au avut câștig de cauză, s-au adresat Instanței Supreme.
„Respinge plângerea contravențională formulată de petentul Clinica Nera SRL, în contradictoriu cu Ministerul Sănătății – Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin împotriva proceselor verbale de contravenţie seria CS NR. 901 din data de 10.11.2021 şi seria CS nr. 902 din data de 11.11.2021. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare, apel ce se va depune sub sancţiunea nulităţii, inclusiv motivele, la Judecătoria Oraviţa”, a fost decizia instanței de fond.
Clinica Nera a făcut apel, dar nici de data asta nu au avut câștig de cauză.
Acum, ÎCCJ a dat verdictul, care este definitiv.
„Respinge, în întregime, acţiunea formulată şi modificată, înaintată de reclamanta Societatea Clinica Nera SRL în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sănătății, având ca obiect – eliberare aviz. Fără cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare care se depune la Curtea de Apel Timişoara”, a decis ÎCCJ.
Imediat după tragedia care a șocat o țară întreagă, DSP a mers în control la Clinica Nera iar neregulile descoperite acolo nu au fost puține. În urma controalelor, clinica a primit o amendă de 80.000 de lei, din care 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul clinicii a procedurilor medicale și a protocoalelor.
Alți 40.000 de lei din cei 80.000 de lei au fost dați pentru nerespectarea obiectivului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare. O a treia amendă, în cuantum de 10.000 de lei, a fost dată pentru „nepăstrarea probelor de alimente”.
Potrivit DSP Caraș-Severin, clinica avea angajat un medic specialist în specialitatea psihiatrie cu atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, precum și un medic primar de medicină de familie și un medic specialist ORL, dar și cinci asistenți medicali. În momentul controlului, respectiv pe 10.11.2021, la ora 15.55, medicii nu erau în clinică la program.
„SC Clinica Nera SRL și Nera Clean Services SRL funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD. În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență”, a notat DSP în raportul întocmit în urma controalelor.