S-a găsit înlocuitor pentru Alina Bica. Daniel Horodniceanu, propus pentru şefia DIICOT

Funcţia de procuror-şef al DIICOT este vacantă de când Alina Bica a fost arestată într-un dosar de corupţie privind retrogedări ilegale, iar dintre cei şase care au depus dosare pentru a prelua postul, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a ales să-l propună pe Daniel Constantin Horodniceanu, în prezent procuror-şef al DIICOT Iaşi.
Ionela Marcu
09 apr. 2015, 17:05
S-a găsit înlocuitor pentru Alina Bica. Daniel Horodniceanu, propus pentru şefia DIICOT

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) recomandarea sa privind numirea în fruntea DIICOT a lui Daniel Constantin Horodniceanu.

Horodniceanu a fost ales de Cazanciuc dintre cei şase procurori care au depus dosarul pentru şefia DIICOT datorită celor 16 ani vechime în funcţia de procuror, dintre care în şase ani a ocupat funcţii de conducere. Alt capitol la care Horodniceanu s-a evidenţiat în raport cu contracandidaţii săi a fost cel al experienţei manageriale dobândite ca procuror-şef al DIICOT Iaşi, funcţie pe care a ocupat-o în două rânduri, în perioadele 2006-2009 şi 2012-2015. În mandatele sale, DIICOT Iaşi s-a remarcat prin numărul foarte mare de arestări şi percheziţii care au dus la destructurarea unor reţele de contrabandă cu tutun la graniţa dintre România şi Republica Moldova.

Procurorul Daniel Horodniceanu, în vârstă de 41 de ani, este formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.

Potrivit Ministerului Justiţiei, el a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în ţară şi în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.

Traseul profesional al lui Daniel Horodnieanu a început în 1998, la Consiliul Judeţean Iaşi, unde a ocupat un post de consilier juridic, între lunile august şi decembrie. Din ianuarie 1999 a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, post pe care l-a ocupat aproape un an şi jumătate, înainte de a ocupa posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani şi la Iaşi.

În noiembrie 2005 a devenit procuror DIICOT Iaşi, iar după numai un an a ajuns procuror-şef al Biroului Teritorial. După încheierea mandatului de trei ani a revenit pe postul de procuror la DIICOT Iaşi, iar în 2012 a obţinut un nou mandat la conducerea instituţiei.

În toţi anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obţinut calificativul de „foarte bine”. Este specializat, printre altele, în audierea copiilor în procedurile judiciare şi în combaterea şi înţelegerea fenomenului traficului de femei în Europa.

Contracandidaţii lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT au fost adjunctul procurorului şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigură interimatul postului de şef al DIICOT, Nicolae Lupulescu, procuror militar şef adjunct secţie în cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din Direcţia Naţională Anticorupţie, Adrian Glugă, procuror şef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror şef în cadrul Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, de la Structura centrală a DIICOT şi Cătălin Laurenţiu Borcoman, şeful DIICOT Braşov.

Conform legii, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, principalele criterii de eligibilitate fiind o vechime de minimum zece ani în funcţia de judecător sau procuror. Mandatul de procuror-ef al DIICOT este de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda