S-a ieftinit certificatul energetic. Cât costă să-ţi evaluezi termic apartamentul

Certificatul energetic pentru locuinţe este obligatoriu de la jumătatea anului 2013. Oricine vrea să vândă un apartament sau o casă trebuie să evalueze proprietatea din punct de vedere termic şi să prezinte actul cumpărătorului.
Ionela Marcu
11 feb. 2015, 09:06
S-a ieftinit certificatul energetic. Cât costă să-ţi evaluezi termic apartamentul

Certificatul energetic indică, de fapt, clasa energetică în care se încadrează imobilul respectiv, scrie cugetliber.ro. Potrivit legii, o locuinţă este încadrată într-o anumită clasă energetică – A (pentru cel mai mic consum energetic), B, C sau D – în funcţie de criterii precum existenţa anvelopării, a repartitoarelor de căldură, calitatea şi dimensiunea geamurilor, existenţa temporizatoarelor de curent electric pe scara blocului etc. Vestea bună este că preţurile pentru emiterea unui astfel de certificat au scăzut semnificativ în ultima perioadă.

Citeşte şi Cum să nu iei ţeapă atunci când îţi cumperi casă

Un raport recent arată că, din 2012 şi până în prezent, tarifele certificatelor energetice, pentru aproape toate tipurile de imobile, s-au redus cu 50 la sută.

Astfel, dacă un certificat energetic pentru o garsonieră costa, în 2012, 300 de lei, la ora actuală, auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei. Şi pentru apartamentele cu două camere, tarifele au scăzut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case şi clădiri. Dacă certificatul energetic pentru o casă costa cinci lei pe metru pătrat, în 2012, auditorii energetici au trebuit să se adapteze la puterea de cumpărare a pieţei şi la concurenţa din ce în ce mai mare de la an la an, iar în 2015, tariful unui certificat a scăzut sub doi lei pe metru pătrat. De asemenea, şi certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puţin în prezent, puţin peste un leu pe metru pătrat, faţă de 4,5 lei pe metru pătrat, cât costa în 2012.

Citeşte şi Fără certificat energetic nu se mai fac tranzacţii imobiliare. Aşa susţin auditorii energetici

S-au înjumătăţit tarifele

„Chiar dacă tarifele pe care le percepeam în 2012 erau oricum mult mai mici faţă de cele percepute în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană şi faţă de grila de preţuri recomandată de Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, piaţa ne-a obligat să scădem gradual tarifele, iar la ora actuală, preţurile sunt cu peste 50% mai mici faţă de cele percepute în 2012”, declară Marius Adrian Pănuţă, auditor energetic din cadrul Like Consulting.

Auditorul energetic atrage atenţia asupra faptului că aceste documente au valabilitate zece ani, iar auditorii sunt obligaţi prin lege să facă inspecţia clădirii la faţa locului şi nu prin telefon.

„Proprietarii trebuie să ţină cont de faptul că aceste documente sunt foarte importante şi sunt valabile zece ani, iar aceştia nu trebuie să accepte ca un auditor energetic să le emită certificatul energetic online sau prin informaţii despre clădire primite prin telefon. Mulţi proprietari sunt încântaţi de un preţ mult sub tariful pieţei pe care îl propune un auditor, dar acesta poate fi declarat nul dacă se constată că nu s-a realizat inspecţia, iar datele calculate în certificat sunt fictive sau exagerate”, mai adaugă auditorul.

Certificatul, obligatoriu şi pentru închirierea locuinţei

La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului. Certificatul energetic va face parte din cartea tehnică a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Simona Halep se retrage: Nu mai pot
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Ucraina folosește drone inovatoare pentru operațiuni militare
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România