TIMBRU DE MEDIU 2014: Valoarea mare a timbrului de mediu ce trebuie plătită la înmatricularea maşinilor în România a lansat o nouă afacere în ţara noastră, menită să aducă profituri semnificative dealerilor auto: aceştia cumpără maşinile neînmatriculate, care au un kilometraj de până în 50.000, cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc, şi pentru care taxa de înmatriculare ar fi de 3.000-4.000 euro, pentru a le revinde în străinătate, scrie curierulnational.ro.
Citeşte şi Cum îţi înmatriculezi maşina în Bulgaria şi cât te costă. Vezi comparaţia cu România
În opinia dealerilor auto, mult mai rentabilă este revânzarea limuzinelor de lux, Diesel, cu o capacitate de aproximativ 5.000 cmc, pentru care timbrul de mediu în ţara noastră ar costa 6.000-7.000 euro, şi care ar putea fi valorificate în alte state membre ale UE cu aproximativ 60.000-70.000 euro.
Citeşte şi A fost inventat patul auto. Sexul în maşină va fi mult mai uşor FOTO
„Avem afaceri în toată ţara. Lumea a început să aibă bani, pentru că schimbă maşinile la 4 – 5 ani şi asta face ca nouă să ne meargă afacerea. Noi cumpărăm orice fel de maşini, şi înmatriculate, şi neînmatriculate. Dacă sunt în stare bună, le revindem, dacă nu, le dezmembrăm. Sunt maşini bune, neînmatriculate în România, pentru care înmatricularea ar costa 3.000 – 4.000 euro, chiar şi 7.000 euro în cazul celor de lux, Diesel. Cine le-ar mai înmatricula la o asemenea taxă? Pe acestea, dacă au până în 50.000 km la bord, şi o capacitate cilindrică mare, de peste 3.000 cmc, le ducem afară. E o afacere rentabilă. Eu sunt om de afaceri şi, ca atare, urmăresc să obţin profit”, a declarat Nataniel Stoica, dealer auto.
Citeşte şi Ai maşină înmatriculată în Bulgaria? La ce riscuri te expui
„De cele mai multe ori, aceste maşini neînmatriculate în România, care au o capacitate cilindrică mare, sunt în stare foarte bună şi nu sunt foarte mult rulate, ajung în Germania şi Franţa. Spre exemplu, înmatricularea unei maşini în Germania costă 300 – 400 de euro, cu tot cu certificatul de conformitate, traduceri şi transport, clientul nu plăteşte mai mult de 1.000, maximum 1.500 euro. Este o afacere extrem de rentabilă şi pentru client, pentru că, în România, ar fi plătit o taxă de 6.000- 7.000 euro pentru un Diesel de 5.000 cmc, pe care în Germania l-ar putea vinde cu 60.000 – 70.000 euro. În ceea ce priveşte Franţa, acolo nu sunt taxe de primă înmatriculare. Toate actele ar costa câteva sute de euro”, a completat dealerul auto.
Direcţia Permise: Maşinile din România circulă în Germania în baza unei procuri
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi de Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) au spus că, în România, nu există o bază de date a maşinilor luate din ţară şi înmatriculate în alte state membre UE.
„De obicei, maşinile sunt vândute în străinătate şi neradiate din România. Spre exemplu, autorităţile germane contactează pe cele din România pentru a le informa că s-a înmatriculat un autovehicul la ei. Noi căutăm proprietarii din ţară pentru a-i informa, dar unii vin, iar alţii nu. Majoritatea vehiculelor cu capacitate cilindrică mare care sunt înmatriculate în România după 2008 circulă în Germania doar în baza unei procuri”, au spus sursele citate.