Toţi vizitatorii cimitirului care au smartphone sau tabletă pot să scaneze, cu ajutorul unei aplicaţii adaptate, codul QR – tip de cod de bare în forma unui mic pătrat lipit pe mormânt, descoperind astfel viaţa celui care este înmormântat acolo, relatează Agerpres.
De aproape un an, Rick Miller şi soţia lui, Lorie, vând această tehnologie cu cod QR prin firma lor, Digital Legacy, una din puţinele care oferă deocamdată acest fel de servicii în Statele Unite. Este suficient să li se trimită prin internet fotografii, filmuleţe, texte, muzică legate de defunct şi cei doi îi crează un site securizat. Familia defunctului primeşte prin curier o plăcuţă de bronz sau de cupru cu codul QR, care se lipeşte pe mormânt, cu un adeziv rezistent la intemperii.
Citeşte şi De ce să-i permiţi copilului să folosească smartphone. Vezi ce ar putea învăţa
Instalarea ei durează 30 de secunde, „Este foarte simplu„, declară Rick Miller AFP, şi este bine „mai ales pentru copiii care nu au cunoscut unii membri ai familiei. Avem o fetiţă de cinci ani. Tatăl ei a murit acum câţiva ani. Ea poate să vină la cimitir, să scaneze şi să vadă astfel pe cineva pe care nu l-a cunoscut„.
Apropiaţii pot actualiza memorialul online, iar Rick Miller se ocupă de acest lucru. „Oamenilor le place acest lucru. Tehnologia actuală permite multe astăzi”, spune el. „Este un mod mai plăcut să îţi aduci aminte” de morţi, adaugă Lorie. „Oamenii vin la mormânt, se uită la fotografii, comentează. „Îmi aduc aminte de această aniversare”, sau „Îmi amintesc acest costum”, spune ea.
Preţul codului QR şi al memorialului online, cu acces nelimitat „pe viaţă”, este de 149,99 dolari (112 euro), iar pentru un an costul este de 99,99 dolari (74 euro). Utilizatorii pot adăuga o parolă pentru ca numai familia să poată scana codul QR.
De când au creat firma, soţii Miller spun că sunt căutaţi din toate colţurile Statelor Unite. „Avem chiar şi un australian care ne-a trimis un e-mail, vrând să ştie dacă putem face acelaşi lucru şi în Australia„, arată Lorie. „Deosebit de interesate sunt unele cimitire istorice. Un cod plasat doar pe mormintele cu relevanţă istorică permite vizitatorilor să cunoască evenimente legate de acele persoane„, precizează Rick Miller.
Citeşte şi Unul din şapte oameni foloseşte un smartphone. Vezi la cât se va ajunge în 2015
Soţii Miller, care spun că au realizat proiectul doar pentru a-şi aminti de apropiaţii dispăruţi, nu vor să se oprească aici. „Oamenii ne dau idei„, afirmă Lorie, care se gândeşte să folosească codul QR ca să spună povestea unor celebrităţi, de această dată în locurile unde au trăit.