S-a lansat campania „Nu agresaţi cadrele medicale”. Cei mai mulţi medici sunt atacaţi la camera de gardă

Federația SANITAS a lansat luni campania "Nu agresați cadrele medicale", care are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical și care să descurajeze violența de orice natură - fizică sau verbală.
Iulian Tudor
25 ian. 2016, 11:46
S-a lansat campania

Potrivit președintelui SANITAS, Leonard Bărăscu, lipsa de protecție a corpului medical la locul de muncă și agresiunile, din ce în ce mai dese, indică necesitatea adoptării unui cadru legislativ care să apere angajații din sistemul sanitar împotriva agresiunilor verbale și fizice.

„Studiile recente au arătat ca aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% este agresat fizic. Timpul de așteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajații din sistem sunt agresați (studiul este realizat de Colegiul Medicilor București în 2015). Din păcate, foarte puțini depun plângeri. Campania are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical și care să descurajeze violența de orice natură — fizică sau verbală”, a declarat luni, într-o conferință de presă, liderul SANITAS.

În acest sens, SANITAS va organiza o serie de dezbateri cu reprezentanții autorităților statului, manageri de spitale și angajați din sistem, pentru identificarea tuturor situațiilor conflictuale care conduc la acte de violență și a posibilelor soluții pentru prevenirea acestora.

Prima dezbatere de acest fel va avea loc la Alba Iulia pe 2 februarie și va fi urmată de dezbateri la Constanța, Iași, Cluj.

„Este importantă definirea unor politici care să asigure un mediu de muncă protejat, să fie adoptate instrumente adecvate de protecție a angajaților și anume: canale de comunicare, monitorizare, măsuri de securitate. Este important să fie încheiate acorduri cu autoritățile publice. Un alt obiectiv al campaniei vizează comportamentul pacientului în unitățile sanitare. Ne dorim ca pacienții să înțeleagă că avem nevoie de cooperare, avem nevoie de un limbaj și un comportament decent atunci când ne desfășurăm profesia”, a spus Bărăscu.

El a precizat că personalul medical agresat va putea apela la un Telverde cu ajutorul căruia să fie consiliat.

Prim-vicepreședintele SANITAS, Marius Sepi, a precizat că „motorul” de pornire a campaniei l-a constituit incidentul petrecut în luna decembrie la Spitalul Elias când un pacient internat în secția de neurologie a agresat fizic două asistente.

„Motorul care a aprins această campanie a fost acel nefericit eveniment de la Spitalul Elias, când două asistente au fost agresate fizic de un pacient al secției de neurologie. Ne-am dat seama că am ajuns la limita suportabilității. (…) Avem nevoie de dezbateri în așa fel fel încât să fim siguri că la finalul primei etape a campaniei vom avea un tablou complet în așa fel încât cei care ne-au promis că ne vor sprijini să scoată un proiect legislativ în așa fel încât să ne putem proteja mult mai bine colegii, să conștientizăm pacienții că suntem oamenii care pun suflet și să încercăm în condițiile actuale să facem tot ce depinde de noi”, a explicat Sepi.

Președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu, a felicitat SANITAS pentru demers. „Vă asigurăm că în acest demers vă suntem alături. Vă asigurăm că vom promova practic această inițiativă. Chiar dacă am modificat Legea 95 și am spus că infracțiunile cu agresiuni vor fi pedepsite, probabil că va trebui să mergem inclusiv către modificarea Codului penal, astfel încât, așa cum polițistul în desfășurarea activității dacă este agresat pedepsele sunt dublate, tot așa și pentru personalul medical și poate pentru personalul din educație în momentul în care este agresat pedepsele să fie mai drastice”, a susținut Buicu.

Consilierul prezidențial Diana Loreta Păun a opinat că este nevoie de o repoziționare a profesiei medicale pe scara valorilor sociale, iar redobândirea respectului trebuie să reprezinte piatra de temelie a acestui demers.

„În zilele noastre asistăm la o degradare continuă a statutului cadrelor medicale. Avem nevoie de o repoziționare a profesiei medicale pe scara valorilor sociale, iar redobândirea respectului trebuie să reprezinte piatra de temelie în acest demers. Redarea demnității profesiei medicale presupune, pe lângă condiții de muncă și salarizare adecvate, și oportunități de dezvoltare profesională și respect. (…) Respectul presupune reciprocitate, conduita medicului nu este suficientă, pacientul fiind în egală măsură obligat să respecte personalul medical”, a spus Păun.

Președintele Colegiului Medicilor din București, Cătălina Poiană, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că în ultimii patru ani s-a constatat o creștere a numărului de agresiuni fizice și verbale asupra personalului medical și a precizat că cele mai multe astfel de acte se înregistrează la camerele de gardă.

S-a constatat o accentuare a acestei agresiuni în special în ultimii patru ani. S-a constatat că în unitățile sanitare cu profil de urgență — respectiv la camerele de gardă — aceste agresiuni se manifestă cel mai frecvent. De asemenea, s-a constatat că seara și noaptea aceste elemente sunt cu mult mai accentuate decât în restul zilei„, a afirmat medicul.

Potrivit acesteia, personalul medical este agresat în cele mai multe cazuri de către aparținătorii pacienților.

„Un element foarte important a fost acela: cine agresează personalul medical, constatându-se că un procent mai mare de medici a afirmat că sunt agresați cu precădere de aparținătorii pacienților și nu numai de pacientul în sine. Din opiniile manifestate de medicii ce au răspuns chestionarului s-a constatat că de fapt elementul care a deranjat cel mai mult pacienții și aparținătorii acestora a fost timpul de așteptare din momentul în care s-au adresat unității respective și momentul în care au fost consultați sau s-a exercitat actul medical. Un element important a fost refuzul internării sau nemulțumirea față de diagnosticul pe care pacienții l-au aflat de la medic. Aproximativ jumătate dintre medici nu raportează niciun fel de agresiune. Agresiunea verbală este cea mai frecventă„, a spus președintele Colegiului Medicilor București.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Se spală în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie? Zilele în care nu sunt interzise treburile casnice
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Emil Hurezeanu refuză candidatura la președinție, discuții în Coaliție privind candidatura lui Crin Antonescu
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios