S-a lansat Societatea de Medicină şi Chirurgie Regenerativă. Ce trebuie să ştii despre medicina regenerativă

Societatea Internaţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă (SIMCR), a fost lansată, miercuri, la sediul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară "Nicolae Simionescu", din Bucureşti. Această societate îşi propune studierea resurselor regenerative a celulelor multipotente derivate din ţesutul adipos şi alte surse (măduva osoasă, cordon ombilical, etc) şi a aplicaţiilor lor în biologie, medicină şi chirurgie.
Marilena Vili
02 apr. 2014, 12:00
S-a lansat Societatea de Medicină şi Chirurgie Regenerativă. Ce trebuie să ştii despre medicina regenerativă

Societatea Internaţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă (SIMCR) promovează colaborarea transdisciplinară în vederea implementării în România a conceptului de medicină regenerativă, binecunoscută la nivel internaţional. Acesta se bazează pe cultivarea potenţialului regenerator al organismului uman, prin tehnici de ultimă oră, precum: autotransplant de celule stem derivate din ţesut adipos, valorificarea factorilor de creştere endogeni, etc.

În urmă cu 10 ani am introdus terapia celulară, şi anume folosirea propriilor celule pentru a înlocui un ţesut sau un organ. Celula stem are trei caracteristici principale: capacitatea de a se divide, sunt celule nespecializate şi pot da naştere la celule diferenţiate. De ce facem această societate? Pentru că există cercetări în domeniul medicinei regenerative de 15 ani. În ultimii 15 ani s-au obţinut numerose rezultate. Aceste rezultate au deja efect. În ţara noastră există cercetare clinică în medicina regenerativă şi există rezultate. Boala nu aşteaptă şi cercetărorii sunt nerăbdători să obţină rezultate”, a declarat acad. Maya Simionescu, preşedinte Consiliul ştiinţific SIMCR.

Citeşte şi Cercetătorii au creat un creier în miniatură cu ajutorul celulelor stem

Această medicină regenerativă este un nou tip de medicină. În afară de medicamente şi bisturiu se naşte un nou tip de medicină, medicina regenerativă care studiază potenţialul propriu de regenerare al organismului pe baza celulelor multipotente atât din ţesutul adipos, cât şi din cordonul ombilical sau din măduva osoasă”, a precizat prof. asoc. dr. Dana Jianu, co-preşedinte SIMCR.

Potrivit specialiştilor în domeniu, orice celulă capabilă să se autoregenereze în mod infinit, fără să se transforme într-o celulă canceroasă poate fi numită celulă stem. Unii adaugă şi pluripotenţa şi capacitatea de a produce diferite tipuri de celule acestei definiţii.  

„Celulele stem sunt nişte celule absolut deosebite. Se ştie mai demult de ele şi se presupunea că se găsesc mai ales în măduva osoasă de unde se recoltau pentru a înlocui măduva după anumite terapii în care ea era distrusă. Dar s-a descoperit că aceste celule stem există în multe alte locuri, în sânge, în ţesutul adipos şi nu numai. Aceste celule stem au nişte capacităţi deosebite, şi anume se pot divide, multiplica, teoretic, la infinit. O fiică a acestei celule rămâne identică, iar cealaltă se poate specializa pentru orice fel de ţesut. Poate să înlocuiască orice fel de ţesut. Activarea acestui mecanism însă nu este cunoscut. Sunt nişte factori de creştere care ajută la acest lucru, şi de aici legătura cu oncologia. Şi celulele maligne au nişte caracteristici deosebite. Şi ea se multiplică la nesfârşit, numai că ea se multiplică anarhic, nu mai respectă nicio regulă. Ea se multiplică atât de repede şi de haotic, încât dă naştere la nişte malformaţii genetice continue. Celule suşă le putem folosi pentru a înlocui ţesuturi bolnave, pentru bolile degenerative, pentru traumatisme, pentru chirurgie estetică, inclusiv cultivarea diferitelor tipuri de celule cu factor de creşetere în afara organismului, pentru a da naştere ţesuturilor care sunt apoi implantate organismului de unde au fost luate celule şi chiar organe care pot fi implantate„, a explicat prof. dr. Alexandru Blidaru, vicepreşedinte SIMCR.

Citeşte şi Costurile cu stocare celulelor stem devin deductibile în SUA

„În momentul de faţă mergem spre o medicină care este aplicată pacientului, pentru că se ştie încă din Antichitate că nu există boală, ci există bolnav, şi această medicină regenerativă tocmai ia în calcul acest concept. În România, noi avem în calcul o serie de patologii, cum este cea a HIV-ului, unde, de exemplu, ţesutul grăsos se mobilizează şi se plasează dintr-o parte în alta, afectând în special organele interne. Medicina regenerativă îşi propune să stabilizeze ţesutul adipos, în aşa fel încât aceste efecte secundare, care pe de o parte sunt date de medicamente şi pe de altă parte de boală, să nu mai apară. Din momentul în care ne naştem, începem să îmbătrânim. Eu cred în tinereţe fără bătrâneţe. În acest secol am început să pipăim medicina în adevăratul sens al cuvântului. Acum începem să pricepem ce se întâmplă în organismul uman, cum se întâmplă acest lucru şi cum putem să intervenim pentru a soluţiona o parte din problemă”, a menţionat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, co-preşedinte SIMCR.

SIMCR reprezintă un forum ştiinţific naţional şi internaţional, format din specialişti din diferite domenii, având ca principal scop cooperarea interdisciplinară în vederea susţinerii şi dezvoltării unor direcţii de cercetare, la nivel intern şi internaţional.

Preşedintele Consiliului Ştiinţific este acad. Maya Simionescu, vicepreşedinţi – acad. Ioanel Sinescu, prof. dr. Virgil Păunescu, prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Garbriel Predoi. Co-preşedinţii societăţii sunt prof. dr. Adrian Streinu Cercel, prof. dr. Dana Jianu, prof. dr. Alexandru Blidaru.

Citeşte şi Celulele stem, folosite în primul studiu clinic pentru copiii suferinzi de paralizie cerebrală

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Metoda prin care poți spiona telefonul mobil al unei persoane. Funcționează eficient atât pe sistem de operare Android cât și iOS
Capital.ro
Lovitură cumplită pentru Elena Udrea. E de negăsit! Anunțul a venit în cel mai prost moment
Playtech.ro
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când are loc repartizarea
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cu ce se confruntă un celebru actor din Las Fierbinți. Niciodată nu și-a imaginat așa ceva
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O adolescentă s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Cutremur în România: S-a pocăit, merită iertare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Putin pornește războiul cu Trump! Situația Ucrainei, incertă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tragedia care a îndoliat Craiova. Tatăl și fiica de 7 ani, morți într-un accident în Serbia. „Daria, vei continua să dansezi printre îngeri“