Obiectivul declarat al Uniunii este să reunească punctele de vedere ale societăţii civile pe temele de interes general. Co-preşedintele Marian Pană explică orientarea noii formaţiuni: „Avem nevoie ca şi societatea civilă să se manifeste. Poziţia noastră în ceea ce priveşte Roşia Montană va fi poziţia societăţii civile, la fel şi poziţia noastră în ceea ce priveşte şisturile bituminoase şi mult discutatele probleme de acolo„.
Deşi nu se vrea o construcţie politică, Uniunea Ecologistă va avea şi o componentă politică, după cum spune celălalt co-preşedinte, Mircea Coşea: „Este un partid care face parte din această uniune pe care noi am creat-o, Partidul Uniunea Ecologistă Română, care va fi cel care va reprezenta ideea de ecologism în alegerile care vor avea loc. Toate astea ne-au determinat să oferim o alternativă politică. Ecologia nu înseamnă numai plantarea de pomi, înseamnă o acţiune plecată de jos, de la individ, de apărare a patrimoniului acestei ţări„.
În cadrul evenimentului a fost lansat şi un manifest ecologist, precum şi Pactul Ecologist pentru România. Din grupul de iniţiativă fac parte reprezentanţi ai lumii academice, precum Răzvan Theodorescu, dar şi oameni de afaceri.