Un pescar amator din Bacău a intrat în atenția Gărzii de Mediu, în urma unei sesizări primite de la un utilizator de pe Facebook.
Pesacrul din Bacău s-a dat singur de gol după ce s-a lăudat în social media. Așa cum se observă, acesta capturat 23 de păstrăvi într-o singură zi, deși potrivit prevederilor legale, maximul admis este de 10 păstrăvi pe zi.
Reprezetanții Gărzii de Mediu au descoperit că pasionatul de pescuit că acesta nu deținea nici permis de pescuit.
Potrivit legii în vigoare, pescuitul recreativ este permis doar în baza deținerii unui permis valabil, cu respectarea limitelor maxime admise, dimensiunea minimă a peștilor și sezoanele de pescuit stabilite de autorități.
Pescarul din Moldova a fost amendat cu 600 lei, după ce s-a dat de gol pe internet. De asemenea, i s-a interzis practicarea pescuitului sportiv sau recreativ pentru orice specie de pești și alte viețuitoare acvatice până la obținerea unui permis de pescuit și respectarea reglementărilor în vigoare.
Actul normativ care reglementează pescuitul și acvacultura este OG nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul și acvacultura, iar respectarea acestuia este esențială pentru protejarea mediului înconjurător și a ecosistemelor acvatice, a transmis Garda de Mediu, în urma evenimentului.
Potrivit OUG 23/2008, art. 58, Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:
„a) pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii sau al altor vieţuitoare acvatice vii, efectuat fără permis sau autorizaţie, în apele maritime interioare şi continentale;
b) neprezentarea permisului sau autorizaţiei atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravenţiile/infracţiunile;
c) încălcarea condiţiilor de autorizare şi/sau de licenţiere.”
De asemenea, „următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului, a autorizaţiei sau a licenţei, după caz:
a) prinderea salmonidelor cu mâna;
b) pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
c) pescuitul cu mai mult de 3 muşte artificiale în apele salmonicole;
d) reţinerea de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ/sportiv a mai mult de 10 bucăţi, în total, din speciile de păstrăv, lipan şi coregon în apele de munte cu salmonide sau a mai mult de 5 kg de peşte, cu excepţia cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depăşeşte 5 kg, în apele domeniului public;
e) mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare.
Art. 60. – Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o durată de 90 de zile a permisului, a autorizaţiei sau a licenţei, după caz:
a) plasarea uneltelor de pescuit fixe sau în derivă pe mai mult de două treimi din lăţimea râurilor ori a canalelor;
b) utilizarea uneltelor de pescuit fixe sau în derivă în cadrul complexului lagunar Razelm-Sinoe, în ghiolurile BelciucErenciuc şi în lacurile litorale;
c) neducerea la îndeplinire, la termenele şi în condiţiile stabilite, a măsurilor dispuse de personalul cu drept de control;
d) capturarea peştilor cu ajutorul uneltelor de pescuit din plasă sau cu pripoane în apele de munte;
e) nemarcarea uneltelor de pescuit comercial (…)”.