S-a mărit darul la nuntă! Nunta reprezintă unul dintre cele mai fericite momente din viaţa unui cuplu. Evenimentul este pregătit, de obicei, de miri timp de un an, iar în ziua cea mare au alături prieteni şi rude.
Aşa cum ziceam şi mai sus, pregătirile pentru ziua nunţii încep cu un an înainte. În toată această perioadă mireasa îşi cumpără rochia, mirele îşi ia costumul, se alege locaţia în care se va ţine marele eveniment, lăutarii şi se pun la punct multe alte detalii.
Bugetul mirilor pentru o nuntă variază între 6.000 şi 10.000 de euro.
În ceea ce priveşte darul de nuntă, suma pe care trebuie să o dai este calculată după o formulă foarte simplă: prețul meniului x 2. Dacă acesta a costat 250 de lei, ar trebui să oferiţi ca dar minimum 500 de lei de persoană.
De regulă, părinţii, naşii, fraţii şi prietenii apropiaţi vor da mai mult decât un invitat obişnuit. De exemplu, naşii le oferă finilor un dar de nuntă de minimum 1500 de lei de persoană. Şi rudele apropiate dau mai mulţi bani decât un invitat obişnuit, undeva la 600-700 de lei de persoană. În cazul în care vei merge cu partener/parteneră, suma se va dubla, scrie cancan.ro.
De asemenea, se ţine cont şi de locaţie, dar şi de muzică. Totuşi, trebuie să luaţi în considerare şi propriile venituri.
Zilele când nu se fac nunţi în 2022 coincid cu zilele de post şi de sărbătoare de peste an, care au fost stabilite de către Biserica Ortodoxă.
Aşadar, iată care sunt zilele când nu se fac nunţi în 2022, dar şi numărul zilelor libere plătite pe care salariaţii din mediu privat şi de stat le primesc pentru organizarea acestui eveniment important:
în toate zilele de post de peste an
în zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora
în săptămâna lăsatului sec de carne (27 februarie – 5 martie)
în Postul Sfintelor Paști (6 martie – 24 aprilie)
în Săptămâna Luminată (25 aprilie – 1 mai)
în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20 iunie – 28 iunie)
în Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august)
în postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)
în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie)
Miercurile și vinerile de peste an, în afară de cele cu dezlegare, însemnate cu harți
Ajunul Bobotezei (5 ianuarie)
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august)
Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie)
Postul Sfintelor Paști (7 martie – 23 aprilie)
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20 iunie – 28 iunie)
Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august)
Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)