Băiatul, venit pe lume marți într-un spital din Grecia, a avut o greutate de 2,9 kg și este perfect sănătos, scrie libertatea.ro. Doctorii care au asistat acest proces spun că „au scris istorie în medicină” și că reușita lor ar putea ajuta cuplurile infertile din întreaga lume. Dar unii experți din Marea Britanie spun că procedura ridică probleme de etică și că nu ar fi trebuit să se realizeze. Sarcina produsă prin fertilizare in vitro a presupus fecundarea unui ovul produs din nucleul unei femei și mitocondriile alteia, cu un spermatozoid masculin.
Procedura de creare a unui ovul din nucleul și citoplasma unei femei cărora li se adaugă mitocondriile altei femeie a început să se practice pentru a ajuta familiile afectate de probleme mitocondriale, care sunt transmise de la mama la copil. Mitocondriile sunt organite celulare întâlnite în toate tipurile de celule eucariote. Ele mai sunt denumite și „uzinele energetice ale celulei”, deoarece conțin enzime oxido-reducătoare necesare respirației.
În cazul persoanelor care au probleme mitocondriale acestea sunt transmise copilului în momentul fecundării, dar în momentul în care bolnave ale mamei sunt înlocuite cu unele sănătoase de la un donator, copilul scapă de această problemă. Medicii bănuiesc că mitocondriile au un rol și în apariția unei sarcini, dar această informație nu a fost încă dovedită. În cazul din Grecia, mama, o femeie de 32 de ani, a fost supusă mai multor intervenție de fertilizare in vitro dar nu a reușit niciodată. După procedura de înlocuire a mitocondriilor sarcina a fost un succes și a devenit în sfârșit mamă. Dar copilul ei are și material genetic de la mama donatoare deoarece mitocondriile au un ADN propriu.
„Suntem foarte mândri să anunțăm o inovație internaționala în reproducerea asistată și suntem acum în poziția de a ajuta femeile care au boli genetice mitocondriale rare să aducă pe lume copii sănătoși”, a explicat Dr. Panagiotis Psathas, președintele Institutului pentru Viață din Atena. Există însă și voci care critică acest tip de intervenție. Mai mulți specialiști britanici susțin că astfel de practici ridică probleme de etică deoarece există posibilitatea realizării lor fără ca mama donatoare a mitocondriilor să nu știe ce se întâmplă cu materialul ei genetic.