S-a schimbat legea! Cum pot pensionarii să doneze, legal, la ONG-uri sau biserici, o parte din impozitul pe pensie

Veşti bune pentru pensionarii care vor să doneze o parte din impozitul pe pensie la biserici sau ONG+ul. Noul Cod Fiscal oferă această posibilitate, prin formularul 230. Acesta trebuie conmpletat până la sfârşitul lunii iulie. Află din rândurile de mai jos care este noua procedură pentru astfel de situaţii. 
Romania TV
26 mart. 2019, 08:07
S-a schimbat legea! Cum pot pensionarii să doneze, legal, la ONG-uri sau biserici, o parte din impozitul pe pensie

Pensionarii au posibilitatea să direcționeze un procent din impozitul pe pensie către organizații non-guvernamentale (ONG-uri), către unități de cult sau sub forma unei burse private. Pentru aceasta, ei trebuie să depună formularul 230 la Fisc, până la 31 iulie 2019.

Conform Codului fiscal, pensionarii pot să decidă ca o parte din impozitul pe pensie care se duce la stat să ajungă la ONG-uri, biserici sau să fie acordată sub formă de bursă privată.

Dacă se întâmplă acest lucru, este important pentru aceștia să știe că acea parte care este direcționată către astfel de cauze nu provine din banii pe care i-ar fi putut cheltui altcumva. De fapt, banii aceia se duc oricum la stat, ca impozit, dacă nu se depune formularul 230. Cu alte cuvinte, pensionarii pot să aleagă doar între a ajunge banii respectivi la stat sau a îi redirecționa către ONG-uri sau biserici, scrie avocatnet.ro.

Foarte important de știut este că numai pensionarii care au pensii de la 2.000 de lei în sus pot depune formularul 230, din moment ce numai pensiile care trec de acest plafon sunt impozitate.

Dacă aleg să redirecționeze o parte a impozitului, ei vor folosi formularul 230, termenul de depunere al acestuia fiind extins recent până la 31 iulie 2019 (în mod normal, termenul era 15 martie).

Practic, formularul 230 (modelul poate fi accesat aici) va fi depus la organul fiscal competent, în funcție de domiciliul pensionarului. Astfel, dacă aveți domiciliul în țară, veți depune formularul la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul. Dacă nu locuiți acolo, efectiv, veți depune formularul la sediul organului fiscal în a cărui rază aveți reședința.

În schimb, dacă domiciliul fiscal nu este în România (nu aveți domiciliu în România, dar aveți de plătit taxe și impozite în România), veți depune formularul la organul fiscal central competent.

În același timp, puteți completa formularul și să i-l dați direct beneficiarului, pentru ca acesta să fie cel care îl depune la Fisc.

Puteți hotărî ca o parte din impozitul pe pensie (2% sau 3,5%) să nu se ducă la stat, ci la entitățile menționate mai sus. Procentele diferă în funcție de unde ajung banii, astfel:

  • 2% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult;
  • 2% din impozitul anual pentru acordarea de burse private sau
  • 3,5% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!