S-a schimbat legea! Cum pot pensionarii să doneze, legal, la ONG-uri sau biserici, o parte din impozitul pe pensie

Veşti bune pentru pensionarii care vor să doneze o parte din impozitul pe pensie la biserici sau ONG+ul. Noul Cod Fiscal oferă această posibilitate, prin formularul 230. Acesta trebuie conmpletat până la sfârşitul lunii iulie. Află din rândurile de mai jos care este noua procedură pentru astfel de situaţii. 
Romania TV
26 mart. 2019, 08:07
S-a schimbat legea! Cum pot pensionarii să doneze, legal, la ONG-uri sau biserici, o parte din impozitul pe pensie

Pensionarii au posibilitatea să direcționeze un procent din impozitul pe pensie către organizații non-guvernamentale (ONG-uri), către unități de cult sau sub forma unei burse private. Pentru aceasta, ei trebuie să depună formularul 230 la Fisc, până la 31 iulie 2019.

Conform Codului fiscal, pensionarii pot să decidă ca o parte din impozitul pe pensie care se duce la stat să ajungă la ONG-uri, biserici sau să fie acordată sub formă de bursă privată.

Dacă se întâmplă acest lucru, este important pentru aceștia să știe că acea parte care este direcționată către astfel de cauze nu provine din banii pe care i-ar fi putut cheltui altcumva. De fapt, banii aceia se duc oricum la stat, ca impozit, dacă nu se depune formularul 230. Cu alte cuvinte, pensionarii pot să aleagă doar între a ajunge banii respectivi la stat sau a îi redirecționa către ONG-uri sau biserici, scrie avocatnet.ro.

Foarte important de știut este că numai pensionarii care au pensii de la 2.000 de lei în sus pot depune formularul 230, din moment ce numai pensiile care trec de acest plafon sunt impozitate.

Dacă aleg să redirecționeze o parte a impozitului, ei vor folosi formularul 230, termenul de depunere al acestuia fiind extins recent până la 31 iulie 2019 (în mod normal, termenul era 15 martie).

Practic, formularul 230 (modelul poate fi accesat aici) va fi depus la organul fiscal competent, în funcție de domiciliul pensionarului. Astfel, dacă aveți domiciliul în țară, veți depune formularul la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul. Dacă nu locuiți acolo, efectiv, veți depune formularul la sediul organului fiscal în a cărui rază aveți reședința.

În schimb, dacă domiciliul fiscal nu este în România (nu aveți domiciliu în România, dar aveți de plătit taxe și impozite în România), veți depune formularul la organul fiscal central competent.

În același timp, puteți completa formularul și să i-l dați direct beneficiarului, pentru ca acesta să fie cel care îl depune la Fisc.

Puteți hotărî ca o parte din impozitul pe pensie (2% sau 3,5%) să nu se ducă la stat, ci la entitățile menționate mai sus. Procentele diferă în funcție de unde ajung banii, astfel:

  • 2% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult;
  • 2% din impozitul anual pentru acordarea de burse private sau
  • 3,5% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul „groaznic”, dispărut acum peste 10.000 de ani, care a reapărut în aceste zile. La prima vedere pare drăgălaș, dar este foarte periculos. Mulți îl știu din celebrul serial Game of Thrones
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi grea pentru Elena Udrea. Anunțul făcut de Adrian Alexandrov
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o valoare imensă a țării. Un nume uriaș. A fost un geniu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
A murit Bogdan Teodorescu
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card