Pensionarii au posibilitatea să direcționeze un procent din impozitul pe pensie către organizații non-guvernamentale (ONG-uri), către unități de cult sau sub forma unei burse private. Pentru aceasta, ei trebuie să depună formularul 230 la Fisc, până la 31 iulie 2019.
Conform Codului fiscal, pensionarii pot să decidă ca o parte din impozitul pe pensie care se duce la stat să ajungă la ONG-uri, biserici sau să fie acordată sub formă de bursă privată.
Dacă se întâmplă acest lucru, este important pentru aceștia să știe că acea parte care este direcționată către astfel de cauze nu provine din banii pe care i-ar fi putut cheltui altcumva. De fapt, banii aceia se duc oricum la stat, ca impozit, dacă nu se depune formularul 230. Cu alte cuvinte, pensionarii pot să aleagă doar între a ajunge banii respectivi la stat sau a îi redirecționa către ONG-uri sau biserici, scrie avocatnet.ro.
Foarte important de știut este că numai pensionarii care au pensii de la 2.000 de lei în sus pot depune formularul 230, din moment ce numai pensiile care trec de acest plafon sunt impozitate.
Dacă aleg să redirecționeze o parte a impozitului, ei vor folosi formularul 230, termenul de depunere al acestuia fiind extins recent până la 31 iulie 2019 (în mod normal, termenul era 15 martie).
Practic, formularul 230 (modelul poate fi accesat aici) va fi depus la organul fiscal competent, în funcție de domiciliul pensionarului. Astfel, dacă aveți domiciliul în țară, veți depune formularul la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul. Dacă nu locuiți acolo, efectiv, veți depune formularul la sediul organului fiscal în a cărui rază aveți reședința.
În schimb, dacă domiciliul fiscal nu este în România (nu aveți domiciliu în România, dar aveți de plătit taxe și impozite în România), veți depune formularul la organul fiscal central competent.
În același timp, puteți completa formularul și să i-l dați direct beneficiarului, pentru ca acesta să fie cel care îl depune la Fisc.
Puteți hotărî ca o parte din impozitul pe pensie (2% sau 3,5%) să nu se ducă la stat, ci la entitățile menționate mai sus. Procentele diferă în funcție de unde ajung banii, astfel: