Dacă vreţi să mergeţi cu maşina la mare, sunt multe avantaje: este mult mai comod şi aveţi libertate de mişcare. Problema apare însă la benzinarie. Asta pentru că, faţă de vara trecută, preţurile la combustibili sunt cu 15 la sută mai mari.
În vara lui 2011, un litru de benzină costa în medie 5,4 lei. În timp ce anul acesta preţul a urcat deja până la 6,2 lei.
Trenul, în schimb, nu s-a mai scumpit de vara trecută. Un bilet la accelerat, redenumit tren Interregional, costă tot 58,2 lei, iar durata călătoriei este acum de doar două ore şi 44 de minute. Cei care călătoresc cu trenul spun chiar că este mult mai bine decât cu maşina. Nefiind obligat să te concentrezi la drum, poţi sta comod, pe bani mai puţini, şi să te relaxezi jucându-te, citind sau ascultând muzică. În plus, pe calea ferată nu există atâtea riscuri ca în traficul rutier.
Acum, CFR Călători are ocazia să recâştige clienţii pierduţi în perioada în care drumul până la mare dura 5-6 ore. Cel puţin. Unii vor rămâne însă fideli autocarelor. Preţul este aproximativ acelaşi ca la tren, dar merg şi mai repede, iar în unele te poţi uita chiar la televizor.
Preţul biletului la autocar a rămas la fel ca în 2011, adică 55 de lei pe ruta Bucureşti-Constanţa. Călătoria poate dura teoretic oricât de mult din cauza ambuteiajelor care apar în week-end pe drumul spre litoral. Problemă care ar trebui să dispară în august, când Guvernul a promis că vom putea merge pe autostradă până la mare.