Pe 4 octombrie 2022 era înregistrată o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, iar una dintre propuneri prevedea introducerea obligativității uniformelor.
Aceasta era inițiată de un grup de 36 de deputați și senatori AUR. Toate prevederile făceau trimitere la reintroducerea obligatorie a uniformei școlare în toate unitățile de învățământ de pe teritoriul țării noastre.
Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că s-ar bucura să existe acest sistem în școli, însă ulterior a precizat că s-a discutat doar despre anumite însemne, în funcție de fiecare conducere în parte.
„Însemnele școlii pot fi o cravată la băieți și o eșarfă la fete, poate fi o șapcă… Nu am vorbit de obligativitate! Am spus că tema trebuie să fie privită diferențiat, de la o școală la alta!”, a spus politicianul, conform Edupedu.ro.
Mai mult decât atât, reprezentanții Executivului au transmis că normele din legea actuală permit în prezent luarea unor astfel de decizii la nivelul fiecărei unități de învățământ. Fiecare școală are o flexibilitate mare în acest sens.
„Descentralizarea actului decizional permite și o flexibilizare, în sensul în care se pot lua anumite decizii în funcție de situațiile particulare care pot să apară în unitățile de învățământ preuniversitar.
Considerăm că reglementarea propusă este mult prea restrictivă comparativ cu textul în vigoare”, este o parte din punctul de vedere transmis de reprezentanții Guvernului.
Foarte multe școli din România au apelat deja la aceste însemne pentru a-i diferenția pe elevi în funcție de unitatea de învățământ la care învață. Alegerile sunt făcute la nivelul conducerii sau se cere sfatul părinților.
În ceea ce privește inițiativa legislativă AUR, aceasta a fost respinsă în Senat și retrimisă în circuitul legislativ al Camerei Deputaților, însă șansele de adoptare sunt minime. Prin urmare, nici în noul an școlar nu se poate vorbi despre uniforme obligatorii în toate unitățile de învățământ.