S-a stabilit data pentru alegerile locale 2024! Când ar putea fi organizate prezidențialele și parlamentarele

PSD și PNL au stabilit data la care vor avea loc alegerile locale din 2024. Pentru parlamentare și prezidențiale încă se duc negocieri.
Alina Costache
01 dec. 2023, 13:31
S-a stabilit data pentru alegerile locale 2024! Când ar putea fi organizate prezidențialele și parlamentarele
S-a stabilit data pentru alegerile locale 2024! Care ar putea fi organizate prezidențialele și parlamentarele

Când vor avea loc alegerile locale 2024. Se pare că liderii coaliției de guvernare PSD – PNL au deja un răspuns pentru această întrebare crucială. Similar cu anul 2020, s-a stabilit faptul că scrutinul din România va fi programat la sfârșitul lunii septembrie.

Citește și: Europarlamentarul Cristian Terheș și-a anunțat demisia din PNȚCD. Va candida pe lista AUR la alegerile europarlamentare din 2024

Anul 2024 se anunță a fi cel mai aglomerat din punct de vedere politic din ultimele decenii la noi în țară. Cetățenii vor fi chemați la urne pentru a-și alege primarii, europarlamentarii, senatorii și deputații, dar și pentru a desemna un nou lider la Cotroceni.

Datele alegerilor reprezintă un element crucial având în vedere importanța sporită a acestor poziții. Cele două partide aflate la guvernare, PSD și PNL, par să fi ajuns la un acord referitor la calendarul alegerilor locale și europarlamentare.

Primul set de alegeri va avea loc în vara anului respectiv, mai exact pe 9 iunie 2024, când vor fi organizate alegerile europarlamentare în întreaga Uniune Europeană. În această săptămână, liderii coaliției de guvernare au stabilit și data alegerilor locale.

Astfel, pe 29 septembrie 2024, cetățenii își vor alege primarii și liderii locali, conform informațiilor furnizate de Digi24. Similar cu precedentul ciclu electoral, desfășurat acum patru ani în data de 27 septembrie, aceste alegeri vor avea loc într-un singur tur, consolidând astfel importanța și amploarea acestui proces democratic.

Cânr ar putea fi organizate alegerile parlamentare și prezidențiale

Divergențele dintre PSD și PNL devin mai evidente în ceea ce privește stabilirea datelor pentru alegerile parlamentare și prezidențiale. Această chestiune a fost în centrul unor discuții prelungite, cu privire la posibila combinare a acestor evenimente electorale.

Liberalii își doresc ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 8 decembrie, ulterior alegerilor prezidențiale programate pentru 10 și 24 noiembrie. PNL propune chiar o organizare simultană a alegerilor locale cu cele parlamentare. Cu toate acestea, acest scenariu nu întâmpină consensul PSD.

Pe de altă parte, social-democrații par a fi deschiși unui scenariu în care alegerile parlamentare coincid cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Obiectivul lor ar fi ca votul politic să conducă la un tur al doilea pentru candidatul PSD la alegerile prezidențiale, întrucât sondajele indică o intenție de vot de peste 30% pentru social-democrați, conform surselor citate. Se pare că, în timpul negocierilor, PSD s-a opus alegerilor parlamentare programate pentru 8 decembrie, argumentând că acest lucru ar duce la expirarea mandatului actualului Parlament la 6 decembrie, generând astfel o situație de neconstituționalitate.

Citește și: Mircea Geoană aruncă bomba despre candidatura la alegerile prezidențiale: „Mă opreşte lumea pe stradă să mă întrebe”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Un mort și șase răniți după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele din Paris
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'